Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overname grafrecht verplicht?


13 januari 2011

Vraag nummer: 7817  (oude nummer: 16334)

Geachte,

Mijn vader heeft altijd de kosten voor het graf van zijn ouders betaald en vervolgens een deel van de kosten verhaald op zijn broers / zussen. Nu mijn vader is overleden wil mijn moeder het grafrecht (administratie) overdragen aan de oudste broer, jammer genoeg wil deze het grafrecht (administratie) niet overnemen. Is mijn moeder verplicht om deze zaken te blijven regelen of is één van de andere broers / zussen verplicht dit over te nemen?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Uw moeder kan waarschijnlijk het grafrecht niet overdragen, want waarschijnlijk heeft zij het niet zelf. Zij wil er alleen niet veranwoordelijk voor worden, schat ik zo in.

Waarschijnlijk is het zo dat het grafrecht op naam van uw vader stond. Nu hij is overleden, dient het op naam van een andere persoon te komen. Als dat niet binnen een bepaalde periode, meestal een half jaar of een jaar na het overlijden van de vorige rechthebbende (uw vader in dit geval) gebeurt, kunnen de rechten op het graf vervallen worden verklaard en kan het graf worden geruimd.

Waarschijnlijk is dit uw moeder bekend en wil zij dat het graf op naam van een van de broers of zussen van uw vader komt. Zodat die familie het graf voort kan zetten.

Uw moeder kan het graf niet ongevraagd zelf op haar naam krijgen. Zij kan het alleen op naam krijgen als zij het zelf vraagt en er voor tekent.

Ik vermoed dat er op dit moment formeel nog geen opvolger van uw vader is. Uw moeder hoeft niet anders dan haar schoonfamilie er op te attenderen dat zij het graf op naam kan nemen. Doet de familie dat niet, dan zal het graf kunnen verdwijnen. Maar dat is dan de verantwoordelijkheid van de familie van uw vader.

Uw moeder is niet verplicht om het grafrecht van uw vader op haar naam te nemen en te blijven regelen dat broers en zussen er aan bijdragen.

Niemand is verplicht om het graf over te nemen. Maar de consequentie is dan natuurlijk wel dat het graf vroeg of laat zal verdwijnen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >