Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overname grafrecht (gemeente wil onbepaalde tijd veranderen in bepaalde tijd)


15 augustus 2012

Vraag nummer: 28837

Ik wil graag rechthebbende worden van het graf van mijn moeder. Het is een eigen graf van onbepaalde tijd. Nu biedt de gemeente mij het graf aan tegen bepaalde tijd met de mogelijkheid na 10 jaar te verlengen. Mag een gemeente de voorwaarden na 48 jaar veranderen tegen de huidige voorwaarden? H. Otte-van de Veen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Overschrijving van het grafrecht op naam van een nieuwe rechthebbende is geen geldige reden om iets te veranderen aan de termijn waarvoor het graf is uitgegeven.
Zie:


Vraag schriftelijk, per brief, om de overschrijving van het graf. Wordt dat geweigerd, of wordt in de antwoord-brief gesteld dat het alleen kan als de rechten van onbepaalde tijd worden omgezet in bepaalde tijd, dan moet u dat beslist niet accepteren en een formeel bezwaarschrift indienen bij de gemeente. U kunt dat bezwaarschrift motiveren met verwijzing naar de antwoorden op vergelijkbare vragen op deze site, in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

U moet een schriftelijke aanvraag doen, omdat u dan een schriftelijk antwoord krijgt. Met mondelinge en telefonische uitlatingen van de gemeente kunt u niets; die zijn niet rechtsgeldig. Alleen een brief schept rechten en plichten.

Het is juridisch absoluuut fout en onjuist om het grafrecht om te zetten van onbepaald naar bepaald, als het alleen gaat om het overschrijven van het grafrecht op naam van een ander.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over de nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >