Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Overdragen grafrechten schoonmoeder


27 augustus 2004

Vraag nummer: 3281  (oude nummer: 4578)

Geachte heer V/d Putten,

Vorige maand is mijn man op 35-jarige leeftijd overleden. Ik heb voor hem een dubbel graf gekocht in de plaats waar hij is opgegroeid en waar zijn ouders wonen. Mijn schoonmoeder heeft aangegeven dat zij tzt graag in zijn graf bijgezet wil worden, en wil daarvoor de grafrechten overgedragen krijgen. Ik vind het prima dat zij bij hem komt te liggen, maar wil wel zeggenschap houden over de grafsteen en het eventuele ruimen van zijn graf over 20 jaar. Kunt u mij vertellen hoe ik dit juridisch het beste kan regelen?

Bji voorbaat dank voor uw moeite, met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Allereerst nog gecondoleerd.
Om op uw vraag te kunnen antwoorden, moet ik eerst een vraag terug stellen. Wilt u te zijner tijd bij uw man begraven worden, of weet u het nog niet? Als uw schoonmoeder daar begraven wordt, is er geen plaats voor u meer, zo simpel is het.
Als u grafrechten zou overdragen, hebt u helemaal niets meer over het graf te zeggen. Als uw schoonfamilie er dan bijvoorbeeld een andere steen op laat leggen, kunt u niets doen.
Ik zou nooit of tenimmer de grafrechten overdragen, als ik u was. De sub-rubrieken Eigen graf en Graf ruimen en Graf overschrijven en Opgraven wemelen van de problemen dat iemand anders het grafrecht heeft.
Nooit uit handen geven, is mijn advies, tenzij u helemaal 100% zeker bent dat het u niets uitmaakt, nu en in de toekomst.

Als uw schoonmoeder er begraven wil worden en u daar geen bezwaar tegen hebt, kunt u dat zeggen. Als zij graag 'vastigheid' heeft, kunt u het kort in een briefje schrijven. Mij lijkt dan wel een voorwaarde dat de kosten van het begraven, het tijdelijk wegnemen en terugplaatsen van de grafsteen e.d., voor haar rekening komt. Want anders bent u als rechthebbende op het graf aansprakelijk voor die kosten en dat lijkt mij niet de bedoeling.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >