Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Overdragen familiegraf op naam van opa naar oma

5 september 2005

Vraag nummer: 3993 (oude nummer: 6386)

In 2004 hebben mijn opa en oma een familiegraf aangekocht bij de Gemeente. Dit graf werd door de gemeente op naam van opa gezet, als zeg maar gezinshoofd. Hier hebben mijn opa en oma 700 euro voor betaald. Nu is mijn opa in juli 2005 overleden en dient het graf dus op mijn oma's naam geschreven te worden. Nu dient zij 900 euro te betalen om het graf op haar naam te zetten. Kan dit zomaar dat men 2 maal het bedrag vordert voor een eigen graf van 2 personen? Indien mijn oma overlijdt, dienen de kinderen dan weer een x bedrag te betalen aan de gemeente?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het bedrag van 900,- is vast en zeker niet alleen voor het op naam van uw oma zetten van het graf. Soms vragen gemeenten daar 4,30 voor of 11,50 of zelfs 54,-, maar nooit 900,-.

Ik vermoed dat het 2 soorten kosten kunnen zijn. De eerste mogelijkheid is dat het gewoon de kosten zijn van het begraven, dus het openen en het sluiten van het graf.
De tweede mogelijkheid is dat er sprake is van een (verplichte) bijdrage in het onderhoud van de begraafplaats. Die gaat in sommige gemeenten pas in op het moment dat er voor het eerst in het graf begraven is, niet op het moment van reservering van het graf.
Het is verstandig om even precies na te vragen bij de gemeeente waar de kosten voor zijjn. Soms zijn de facturen of aanslagen van gemeenten niet duidelijk over wat het precies is.

Overigens merk ik op dat de kosten van een familiegraf voor 20 jaar op de begraafplaats van een gemiddelde gemeente in de orde van grootte van 3.000,- liggen. Stel dat er 700,- grafrecht moet worden betaald en 900,- onderhoudsbijdrage, dan is die gemeente relatief nog erg goedkoop, ook al gaat het om veel geld.

Kortom, vraag het precies na.

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder