Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag de begraafplaats een verlopen recht overschrijven op nieuwe rechthebbende?


19 februari 2010

Vraag nummer: 7336  (oude nummer: 15149)

enige feiten: grafrecht onbepaalde tijd. mits het recht wordt overgeschreven binnen een jaar na overlijden rechthebbende.
voormalig rechthebbende is in 1974 overleden.
Nu is 1 persoongekomen om te vragen dat het grafrecht op haar naam mocht. Ik heb ja gezegd en dit recht op haar naam gezet. Ze is fam in de 3e graad van de overleden rechthebbende. Fam. maakt bezwaar. Het zou niet overlegd zijn. Mijns inziens heeft de fam. geen poot om op te staan. Wat is jouw mening?

Antwoord:

Geachte heer,

De meeste gemeenten hebben in hun beheersverordening staan dat een grafrecht waarvan de rechthebbende is overleden, binnen een jaar dient te worden overgeschreven, op straffe van verval van het grafrecht. Maar tevens, dat de rechten altijd nog op naam van een ander kunnen worden overgeschreven, als het graf inmiddels niet is geruimd. Ook uw gemeente heeft zo'n regel in de verordening staan.

Het lijkt mij volkomen terecht dat u het grafrecht op naam van de aanvraagster hebt gezet. Dat een of meer familieleden bezwaar maken, lijkt mij onterecht. Ten eerste is er geen regel dat andere nabestaanden met een tenaamstelling moeten instemmen. Ten tweede roept het de vraag op waarom mensen die nu bezwaar maken, niet eerder zelf de kwestie hebben geregeld. Daar hadden ze ruim 30 jaar de tijd voor.

Ik ken wel meer voorbeelden dat grafrechten pas na zeer lange tijd worden overgeschreven. Daar is geen enkel bezwaar tegen. Men kan het alleen maar toejuichen als mensen verantwoordelijkheid voor een graf willen dragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >