Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten voor overschrijven grafrechten en in rekening brengen onderhoud


17 februari 2012

Vraag nummer: 27511

Mijn vader heeft in 1950 5 graven gekocht op het kerkhof in Drogeham (voor eeuwig). Sinds 1979 ligt hij hier begraven en mijn moeder sinds 2006. Vanaf 2011 heeft de stichting die dit kerkhof beheert besloten kosten voor onderhoud in rekening te brengen(20 euro v. bezet graf en 10 euro per leeg graf.In overleg met mijn broers en zussen is besloten dat ik dit voor mijn rekening neem omdat ik hier later begraven wil worden en heb ik het bestuur gevraagd de graven op mijn naam over te willen schrijven. Nu vragen ze voor deze overschrijving 650 euro per graf (dit is dan incl. 30 jaar onderhoud a 300 euro)
Is dit reƫel ?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik kan uw vraag niet beantwoorden. Want om een goed antwoord te kunnen geven moet ik de akte van uitgifte van de graven en de van toepassing zijnde beheersreglementen (uit 1950 en 2011) van de begraafplaats lezen.

Als in 1950 ook de onderhoudskosten zijn afgekocht, of de graven zijn uitgegeven voor onbepaalde tijd zonder voorbehoud ten aanzien van toekomstige kosten, mogen nu geen onderhoudskosten in rekening worden gebracht.

Zie de film over andere of nieuwe voorwaarden bij de overschrijving van een grafrecht:


Om nu voor een overschrijving EUR 650,- te vragen, waarvan EUR 300,- voor 30 jaar onderhoud, lijkt mij - op het eerste gezicht - juridisch niet kunnen. EUR 350,- voor een administratieve handeling lijkt mij niet aanvaardbaar.

Op zich zijn kosten van EUR 650,- voor 30 jaar gebruik van een graf bijzonder laag. 20 euro per jaar is bijna niets. Op een gemiddelde gemeentelijke begraafplaats betaalt men al snel 100,- tot 150,- per jaar voor een 2-persoons graf. Bij uw graven gaat het misschien om 1-persoons graven, maar dan is het nog erg goedkoop. Primair is het echter de vraag of men uberhaupt zulke kosten mag rekenen.

Maar, nogmaals, het is alleen te beoordelen als ik de akte van uitgifte van de graven en de van toepassing zijnde beheersreglementen (uit 1950 en 2011) van de begraafplaats kan lezen. En de argumenten van de begraafplaatshouder om EUR 650,- in rekening te brengen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >