uw snelle en duidelijke uitleg! u schrijft dat er een complexere situatie gaat onstaa" />

Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ik wil grafrechten van het familiegraf 2


28 mei 2020

Vraag nummer: 60861

geachte heer van der Putten,

allereerst mijn dank voor uw snelle en duidelijke uitleg! u schrijft dat er een complexere situatie gaat onstaan als zowel mijn vader als mijn stiefmoeder in het familiegraf worden begraven. Nu begin ik dus een beetje ongerust te Worden, want dit is inderdaad zo- de as van mijn vader moet nog door mij worden bijgezet,( ik woon ij het buitenland en kan ivm met de coronapandemie nu niet reizen) en ook mijn stiefmoederkomt daar te rusten. Ik ben executeur van haar testament en ben daardoor belast met het verzorgen van haar uitvaart. Zou u hier nog wat meer over wilen uitleggen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dank voor uw aanvulling op uw vraag. Ik denk dat alles nu veel eenvoudiger is, als u executeur bent. Dat verandert de hele zaak.

Ik kreeg bij uw eerste vraag van vanavond de indruk dat de bewindvoerster van uw stiefmoeder allerlei voorbereidingen aan het plegen was die er toe zouden leiden dat de grafrechten buiten de familie terecht zouden komen. Maar als u de uitvaart zelf regelt, als testamentair aangewezen executeur, ligt het ook voor de hand dat u aangeeft bij de gemeente wie de opvolgende rechthebbende wordt. U zelf. Dan kan het graf niet in handen van derden komen, normaal gesproken.

Maar dan begrijp ik niet wat die bewindvoerder aan het doen is. Want het graf en de grafsteen lijken mij bij uitstek taken voor een uitvaart-executeur. U moet er wel voor waken dat u als executeur over voldoende geldelijke middelen beschikt. Maar dat is gelukkig nu juist een van uw taken en bevoegdheden als executeur.

Ik zou de asbus van uw vader pas bijzetten na de begrafenis van uw stiefmoeder. Dat wil zeggen, nadat haar kist is geplaatst. Dan kan de asbus er boven worden gelegd.
Maar op sommige begraafplaatsen heeft men systemen om asbussen op een vaste plek in het graf te leggen, bijvoorbeeld in een bepaalde hoek, zodat de asbus makkelijk gevonden kan worden als er aanleiding is om hem op te graven. Als men zo'n vaste systematiek heeft, is het beter die te volgen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Naschrift:
De zaak is nog wat complexer. Zie vraag 60865 'Problemen met bewindvoerder over uitvaart 1' en vraag 60875 'Problemen met bewindvoerder over uitvaart 2'.


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Is een uitvaartondernemer verplicht?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >