Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

ID


12 januari 2016

Vraag nummer: 44808

Wij vragen bij overschrijving van grafrechten een kopie van een ID, van de oude en de nieuwe rechthebbende. Dit om te veel mogelijk te voorkomen dat er iets overgeschreven wordt wat helemaal niet de bedoeling is. U geeft aan dat dit niet is toegestaan. Het gebeurt echter heel veel, men vraagt om een ID en maakt daar een kopie van. Wat zou een goed alternatief zijn? Persoonlijk langs komen met een ID? Vaak is dat niet mogelijk bij bejaarde of zelfs demente ouders. Mogen wij trouwens wel het BSN nummer noteren en gebruiken? Ideaal voor de administratie namelijk.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Om mensen die persoonlijk langs komen om een graf over te schrijven, te vragen zich te identificeren, is niet gek. Om te noteren dat de identiteit is gecontroleerd aan de hand van een identiteitsbewijs en om van dat identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart, rijbewijs) het nummer te noteren, is ook mogelijk en correct. Het bewaren van een kopie van het identiteitsbewijs is evenwel niet de bedoeling. Persoonsgegevens moeten eenmalig worden gecontroleerd en niet altijd ter beschikking worden gehouden. Zie
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/identificatie/identiteitsbewijs#faq
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/identiteitsfraude/vraag-en-antwoord/fraude-voorkomen-met-kopie-id-bewijs

Ik zie geen reden om bij schriftelijke verzoeken om overschrijving afschriften van ID-bewijzen van beide partijen te vragen, als bijlage van de brieven.

Of men bij de administratie van een begraafplaats een BSN-nummer mag bewaren is een vraag waar verschillend over gedacht wordt. Naar mijn mening is het onder de huidige regelgeving niet toegestaan, omdat u geen gegevens uitwisselt met andere overheden of semi-overheden waarbij dat wettelijk toegestaan en relevant is. Ik begrijp dat het voor gemeenten intern wel makkelijk is om koppelingen te maken met het bevolkingsregister (Basisregistratie personen (BRP)) maar daar is het nummer eigenlijk niet voor bedoeld.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >