Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Historisch graf/monument overnemen


12 juni 2015

Vraag nummer: 42600

Wij hebben een onderzoek uit laten voeren naar historisch belangrijke monumenten. Veel rechthebbenden zijn onvindbaar, de graven vervallen en we willen voorkomen dat we iets ruimen wat een bepaalde historische waarde heeft. Iemand heeft ons verzocht van een historisch graf de rechten te mogen overnemen zodat hij dit kan gaan restaureren, op zijn eigen kosten. Ik ben daar een beetje huiverig voor. De meneer kan hele goede bedoelingen hebben maar het recht gaat na zijn dood naar erfgenamen die er misschien anders over denken. Mogelijk willen ze dan ruimen en er zelf begraven worden. Zijn er constructies om dat te voorkomen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Men kan een historisch graf alleen overnemen, als de grafrechten vervallen zijn of wanneer de rechthebbende het recht overdraagt.
Als er geen rechthebbende meer is en de grafrechten vervallen zijn verklaard (indien de beheersverordening daar de mogelijkheid toe biedt), dan kan iemand anders het graf inclusief het monument overnemen.
Maar ik zie niet goed waar u bang voor bent. Want het graf is dan geen graf voor onbepaalde tijd meer. Tenminste, is voel aan dat uw vraag daar over gaat, ook al noemt u het niet. Bij een graf voor onbepaalde tijd bestaat de kans dat de rechthebbende het graf laat samenvoegen (ruimen) om er voor zichzelf of anderen weer gebruik van het maken. Dat is dan natuurlijk ook volstrekt legitiem. Een graf is per slot om te gebruiken. Niet om in stilte mooi te zijn en in onbruik te raken.

Maar als een ander de grafrechten verwerft, krijgt hij het graf voor de actuele termijn tegen de actuele kosten. Dan is het niet aantrekkelijk om het graf te laten ruimen en er zelf begraven te worden.

Maar voor bijzondere situaties zijn allerlei oplossingen denkbaar. Bijna alles kan. Alleen is het dan zaak om dat goed in de beheersverordening te regelen.
Men kan best aan de (her)uitgifte van bijzondere graven bijzondere voorwaarden verbinden. Maar dat kan alleen als de graven juridisch weer helemaal vrij zijn en als ze als nieuwe graven worden uitgegeven. Men kan bestaande rechthebbenden niet hinderen in de overdracht aan anderen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >