Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Het overnemen van grafrecht na het overlijden of het niet verlengen van/door de grafrechthebbende


28 september 2002

Vraag nummer: 1156  (oude nummer: 1491)

Sun Dec 12 17:28:52 1999

Is het mogelijk om de grafrechten van een eigen graf over te nemen als de grafrechthebben het grafrecht niet verleend of de grafrechthebbende overlijdt? Graf is vanaf 1978 en de grafrecht looptaf in 2007.
Indien de grafrecht niet wordt verlengd i.v.m. de dood van de grafrechthebbende of het niet verlengen van de grafrechten dan kunnen wij niet volgens de gemeente de grafrechten voortzetten en wordt het graf geruimd.

Antwoord:

Sun Dec 12 23:05:40 1999

Geachte heer of mevrouw,

U kunt in de door u beschreven situatie het grafrecht waarschijnlijk wel verkrijgen. Het kan dan weliswaar niet worden overgeschreven, maar u kunt de gemeente vragen om het betreffende graf, als het formeel is vervallen, weer opnieuw aan u uit te geven als een heel nieuw graf. Men kan dat u redelijkerwijs niet weigeren. Ik heb het wel vaker meegemaakt. Het is een kwestie om het tijdig aan de gemeente te melden.

Uitgifte is wel op basis van de dan geldende voorwaarden. Men zou het wel kunnen weigeren, als men bijvoorbeeld een heel vak met graven zou willen herinrichten. Maar in dat geval kunt u vragen de stoffelijke resten over te brengen naar een nieuw graf op een andere plek. Kortom, er is altijd een oplossing. Het is per saldo ondenkbaar dat een graf wordt geruimd, terwijl er nog mensen zijn die het willen behouden. De huidige rechthebbende kan het niet zo regelen dat het graf na afloop van zijn recht geruimd wordt, alleen om te verhinderen dat anderen het recht zouden voortzetten. Dat zou - in hoogste instantie - een rechter nooit tolereren.


mr W.G.H.M. van der Putten

12 december 1999

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >