Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafrechten overnemen

11 juli 2017

Vraag nummer: 51289

Ik heb een vraag over het overnemen van grafrechten;
Mijn vader is 6 jaar geleden overleden en hij is toen begraven. Mijn vader had een geregistreerd partnerschap met een vrouw (niet mijn moeder), welke nu de grafrechten heeft. Echter is het zo dat zij het graf verwaarloost.. daarmee bedoel ik; er is nooit een grafsteen gekomen (wat wel de wens was van mijn vader, dit staat alleen nergens geregistreerd), alles wat wij als familie op het graf zetten wordt door haar verwijderd. Kortom; het graf is dus kaal; er ligt alleen zand en verder niets!
Mijn vraag aan u is; wat kunnen wij doen om de grafrechten van haar over te nemen? Zij weigert elke vorm van medewerking.. sterker nog; zij dreigt nu om over 4 jaar het graf te laten ruimen. Dit willen wij als kinderen absoluut niet.
Alvast bedankt voor uw advies.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U kunt deze vrouw niet dwingen om de grafrechten af te geven, als er geen testament of codicil van uw vader is waarin zijn wensen duidelijk omschreven staan.

Maar u kunt wel voorkomen dat zij het graf ruimt, door bij de begraafplaatshouder schriftelijk kenbaar te maken dat u bezwaar maakt tegen het eventueel ruimen van het graf over 4 jaar. Maar ik zou het laatste niet aan deze vrouw vertellen, want waarschijnlijk lokt dat alleen een averechtse reactie uit.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Waarom moet je na de crematie een maand wachten op de as?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder