Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten overnemen


1 oktober 2002

Vraag nummer: 1198  (oude nummer: 1534)

Mon May 10 15:03:22 1999

Is het terecht dat een gemeente een overschrijving van een graf weigert nadat deze door een ander familielid is teruggeven aan de gemeente? ter verduidelijking: Schoondochter van overleden zoon geeft rechten terug. Kleinzoon van andere overleden broer wil nu het graf terug hebben. Gemeente heeft dit geweigerd omdat men dan toestemming moet hebben van de bewuste schoondochter waar overigens de rest van deze familie geen kontakt mee heeft en wil hebben.

Antwoord:

Mon May 10 15:32:28 1999

Geachte heer of mevrouw,

Als een familielid een graf heeft teruggegeven aan de gemeente, heeft dat familielid per definitie geen zeggenschap meer over het graf. Het familielid kan ook niet bepalen dat de gemeente het graf niet opnieuw mag uitgeven (want dat is de situatie: het gaat niet over overschrijving, maar over uitgifte van een (bestaand) graf). Als dat familielid dat had willen voorkomen, had het graf niet teruggegeven moeten worden. Kortom, ik zie geen reden voor de weigering van de gemeente.

Deze situatie is precies dezelfde als die waar medio augustus 1998 een vraag over werd gesteld (onder de titel "Grafrecht overnemen"). Daar wilde iemand het grafrecht teruggeven en vroeg het graf te laten ruimen om te voorkomen dat een kind het graf zou kunnen krijgen. Ik adviseer u om dat antwoord in het archief van de site te bekijken (vraag 1140).

Overigens is in dat geval het graf voor het kind behouden, nadat ik voor het betreffende kind een briefje aan de gemeente heb gezonden.

mr W. van der Putten

10 mei 1999

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >