Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten overnemen (na 10 jaar van 2e vrouw vader)


28 april 2011

Vraag nummer: 24656  (oude nummer: 16669)

mijn vader is 10 jaar geleden overleden en zijn tweede vrouw heeft de grafrechten. na jaren rechtelijke strijd na erachter zijn gekomen dat zij op mijn vaders ziekte bed al zijn spaargeld naar haar eigen bankrekening sluisde vind ik het moeilijk dat zij hem niet heeft gegeven wat hij wilde en wil nu graag de grafrechten overnemen om hem toch de rust plek te geven die hij graag wil hoe kan ik die grafrechten krijgen??

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik denk dat het geen eenvoudige zaak is om de grafrechten te krijgen. Maar dat kan men alleen beoordelen als men meer details van de situatie kent.
U kunt de zaak eens voorleggen aan een advocaat. Of aan een rechtsbijstandsverzekering, als u die hebt.

Ik wil ook wel zeggen waarom ik denk dat het geen eenvoudige zaak is.
Ten eerste, omdat u blijkbaar pas na 10 jaar in actie komt. Dat maakt uw zaak niet sterker.
Ten tweede, omdat er blijkbaar geen testament is, waarin uw vader u of een ander kind als rechthebbende van zijn (toekomstige) graf heeft aangewezen. Als hij geen testament heeft gemaakt, had hij er blijkbaar vrede mee dat alles 'op de normale manier' zou gaan. En normaal is, dat iemand echtgenoot of partner de uitvaart regelt en de grafrechten krijgt. Als uw vader dat niet gewild zou hebben, had hij dus een testament (of een codicil) moeten maken. Of het om de 2e of 10e echtgenote gaat, maakt niet uit. Op dat moment is het DE echtgenote. Als vader die echtgenote niet vertrouwde, had hij moeten scheiden.

Nu kan het zijn dat er achteraf dingen gebeurd zijn of bekend geworden zijn, waarbij ieder redelijk mens en misschien ook een rechter zou zeggen" "Tja, als vader dat geweten had, zou hij zeker een testament gemaakt hebben waar dit of dat geregeld zou worden". Maar dan moet je wel iets heel bijzonders of heel naars hebben. Of het doorsluizen van spaargeld daar onder valt, kan ik niet zeggen. Dat hangt ook van de uitkomst van rechtszaken daarover af.
Alleen als u de kwestie in detail met alle relevante feiten met een advocaat bespreekt, kan die een advies geven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >