Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten overdragen en graf weer beschikbaar?


8 oktober 2008

Vraag nummer: 5727  (oude nummer: 11404)

Geachte heer Van der Putten,

De volgende situatie. Mijn (schoon-)grootouders liggen in een graf op de begraafplaats. De broer van mijn schoonvader is de rechthebbende. Deze draagt de grafrechten over aan mijn schoonvader, welke het graf wil gaan gebruiken voor hemzelf en mijn schoonmoeder.
Kan dat overdragen van de grafrechten?
Is het graf dan meteen ook beschikbaar voor mijn schoonouders?

Met vriendelijke groet,

XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ja, de grafrechten kunnen worden overgedragen aan een familielid. Zoals een broer, in dit geval.

Of het graf dan meteen beschikbaar voor nieuwe begravingen is kan ik niet met zekerheid zeggen. Ik kan wel zeggen dat uw schoonvader direct alle zeggenschap heeft. Maar wat dat betekent weet ik niet.
Het kan zijn dat het nog om een oud 4-persoons graf gaat (die worden tegenwoordig niet meer uitgegeven, tenzij het om kelders gaat; 3 is nu het maximum). Als de grootouders van uw man daar al begraven zijn, zijn er 2 plaatsen beschikbaar, waar direct gebruik van kan worden gemaakt. Hopelijk hoeft dat nog niet snel, natuurlijk.
Maar het kan ook zijn dat het een 2- of 3-persoons graf is. Dan kunnen uw schoonouders er begraven worden, als het graf geschud kan worden. Schudden is het dieper in het graf herbegraven van stoffelijke resten, zodat daarboven weer ruimte voor nieuwe kisten ontstaat. Of het graf geschud kan worden weet ik niet; begraafplaatsen hebben daar eigen regels voor. Maar dat zal uw schoonvader wel nagevraagd hebben. Als het graf geschud kan worden, kan het ook meteen gebruikt worden. Men kan het schudden van het graf bij de beheerder van de begraafplaats vragen; het gaat in één handeling door met een begrafenis. Kwestie van een uurtje eerder beginnen met het delven van het graf, om het simpel te zeggen
In het geval dat het graf niet geschud mag worden, kunnen er misschien wel asbussen extra in geplaatst worden.

Vergelijk vragen over schudden in de subrubriek 'Graf ruimen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >