Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrechten op naam van mijn broer en keuze grafsteen


29 september 2018

Vraag nummer: 56238

Recentelijk is mijn vader overleden. Een aantal jaar geleden is mijn moeder ook begraven en mijn vader had de grafrechten van het graf van mijn moeder. Mijn vader is bijgelegd bij mijn moeder. Na het overlijden van mijn vader heeft de begrafenisondernemer aan de kerk doorgegeven dat mijn broer rechthebbende is en die heeft nu de grafrechten verkregen. Kan dit? En kan ik daar iets tegen doen?

Daarnaast wilt mijn broer zelf een steen regelen en doet dit zonder overleg. Is dat mogelijk of dient men dit te doen in overleg met de overige familieleden?

Antwoord:

Geachte heer,

U had zelf eerder bij de kerk kunnen doorgeven dat u al s opvolger van uw vader de nieuwe rechthebbende had willen worden. Wie het eerst komt, het eerst maalt.
Als uw broer de grafrechten heeft, is daar niets meer aan te doen, tenzij uw vader een testament of codicil had, waarin hij de grafrechten aan iemand anders dan uw broer wilde overdragen.

De persoon die de grafrechten heeft, mag bepalen wat er op het graf komt te staan. Maar als de grafsteen betaald gaat worden uit de nalatenschap, zullen de erfgenamen samen hun akkoord moeten geven voor de keuze van de steen. Als u ook erfgenaam bent, is ook uw instemming nodig.

Zie vergelijkbare vragen over het overdragen van grafrechten in de subrubrieken 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf' en 'Graf overschrijven' en vragen over het plaatsen van een grafmonument in de subrubriek 'Grafsteen / monument'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >