Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht van schoonvader overdragen?


26 mei 2003

Vraag nummer: 2273  (oude nummer: 2712)

Mon, 26 May 2003 21:39

Mijn schoonmoeder heeft zonder overleg de grafsteen en omranding van het graf van mijn schoonvader laten ruimen. Mijn echtgenote is hier danig van onder de indruk.
Stel, de grafrechten worden alsnog op ons overgedragen en wij willen een nieuwe grafsteen en omranding aanbrengen, is dit fiscaal aftrekbaar?

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt uw schoonmoeder vragen om de rechten over te dragen. Als zij dat om een of andere reden niet wenst, kunt u de begraafplaats vragen om het graf aan u(w echtgenote) als een nieuw graf aan u uit te geven als of zodra het grafrecht verlopen is. Dat kan men de begraafplaats niet weigeren. Zie een aantal antwoorden op andere vragen in de sub-rubriek 'Graf overschrijven'.

Als de grafrechten worden overgedragen en u een nieuwe grafsteen en omranding wilt aanbrengen, zijn de kosten niet fiscaal aftrekbaar.

Maar als u het graf in handen krijgt én er is plaats om er bijvoorbeeld zelf begraven te worden of om er uw asbussen bij te laten zetten, dan zouden de kosten in bepaalde omstandigheden wel aftrekbaar kunnen zijn. Kosten die worden gemaakt voor het toekomstige eigen graf, kunnen wel aftrekbaar zijn. Maar daar is dan een aparte aanvullende overeenkomst voor nodig die voldoet aan de eisen van de Belastingdienst. De enige instantie die dergelijke overeenkomsten afsluit en kan beoordelen of u wellicht aan de criteria van de Belastingdienst kunt voldoen, is Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). U kunt eens vrijblijvend contact opnemen.

mr W.G.H.M. van der Putten

27 mei 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >