Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafrecht overname in stieffamilie

7 april 2019

Vraag nummer: 57649

Mijn vaders as is 4 jaar geleden in een graf gezet. Mijn stiefmoeder was eigenaar van het graf (kosten uit ons erfdeel), zij is onverwachts overleden. Wie kan het graf op zijn naam laten zetten, wij alleen als zijn kinderen of ook de kinderen van mijn stiefmoeder? Zij zijn haar erfgenamen. Kunnen wij ook beslissen dat mijn stiefmoeder daar niet bijgezet wordt? Beide hebben niets hierover in testament gezet. Met vriendelijke groet XX

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

U moet direct actie ondernemen en onmiddellijk bij de gemeente of de kerk (als eigenaar van de begraafplaats) om overschrijving van de grafrechten vragen. Meteen vandaag. Wie de grafrechten heeft, kan overal over beslissen.

Of u erfgenaam bent van uw stiefmoeder is niet relevant voor het wel of niet kunnen vragen van de grafrechten. Of zij en uw vader iets in hun testament hebben gezet over het samen in een graf begraven worden, zegt ook niets over de grafrechten.
Wie nu de grafrechten krijgt, kan overal over beslissen.

Zie ook de vele vragen in de subrubriek 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder