Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht op naam krijgen


31 augustus 2020

Vraag nummer: 61445

Mijn vader overleed in 1974 toen mijn moeder overleed in 1989 heb ik met me zus afgesproken dat zei het graf op haar naam zou nemen en als haar wat zou overkomen ik het grafrecht zou nemen van het familiegraf , ik kwam er onlangs achter na de begrafenis van een andere zus die werd bijgezet dat mijn zus waar ik de afspraak mee had een neef had gevraagd of hij na haar overlijden het graf op zijn naam wil nemen . Dit tegen de mondelinge afspraak in die wij hadden over het graf waar onze beide ouders zijn begraven . Ik hoop dat er een weg is om dit onrecht ongedaan te maken . En ik krijg te horen wat ik hieraan kan doen . Het zit mij erg hoog dat zei dit zo wil doen omdat wij in 1991 onenigheid kregen omdat ze de hele nalatenschap zich toe eigende terwijl er totaal 10 kinderen waren , en we toen dachten ach stik er in maar met het graf van onze ouders is het anders er zijn inmiddels nog 5 kinderen in leven
Ik hoor graag van u of er een oplossing is.

Bij voorbaat dank en hoop dat ik er wat aan zou kunnen doen .

M.V.G

Antwoord:

Geachte heer,

De oplossing is heel eenvoudig: 1) wachten en 2) uw mond dicht houden.

Als uw zus een neef heeft gevraagd om de grafrechten over te nemen na haar overlijden, is dat een afspraak zonder directe gevolgen.
Wat u kunt doen is direct na het overlijden van uw zus - liefst dezelfde dag - contact opnemen met de administratie van de begraafplaats en vragen om de grafrechten op uw naam te zetten. Klaar. De neef zal er waarschijnlijk niet aan denken om dit direct te regelen. Dan bent u hem gewoon voor.

Mijn tweede advies is om daar uw mond over te houden en er niet met de zus, de neef of iemand anders over te praten. Want als de zus het misschien via via hoort en u een hak wil zetten, kan ze het graf ook al bij leven op naam van de neef laten zetten. Maar als niemand er over praat, komt ze niet op dat idee.

U bent niet de enige met dit soort gedoe met een broer of zus.
Zie vergelijkbare vragen over het overdragen van grafrechten in de subrubrieken 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf' en 'Graf overschrijven'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >