Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Grafrecht nieuwe rechthebbende vragen (recht vervallen? schudden graf?)


24 maart 2014

Vraag nummer: 37792

1. betreft grafrecht (in Zoetermeer) voor onbepaalde tijd;
2. rechthebbende is in 2011 overleden;
3. het graf is (nog) niet geruimd: twee overledenen van voor1975; en het lijkt erop dat het college het recht op het eigen graf nog niet heeft doen vervallen;
4. kan ik het eigen graf alsnog op naam laten stellen van een van mijn ouders als nieuwe rechthebbende?
5. indien 4. ja, hoe kom ik achter de beheersverordening of akte van uitgifte van dit graf (uit ca. 1967), zodat kan worden nagegaan of het graf mag worden geschud? en er daarna opnieuw in kan worden begraven?

Antwoord:

Geachte heer,

Het eerste wat u moet doen, is het schriftelijk vragen aan het college van B&W van Zoetermeer om overschrijving van het grafrecht van het betreffende graf. Voor uzelf, of voor een van uw ouders, net wat uw bedoeling is.

Als het zo zou zijn dat de grafrechten vervallen zijn verklaard, dan hoort u dat wel in reactie op dat verzoek tot overschrijving. Als u eerst gaat vragen of de rechten vervallen zijn, om later een verzoek in te kunnen dienen, maakt u misschien slapende honden wakker. Dan worden misschien snel de rechten vervallen verklaard en hebt u het nakijken.

Als u de rechten hebt, of een van uw ouders die heeft, kunt u vervolgens vragen naar de beheersverordening die gold op het tijdstip van uitgifte van het graf. Of naar de akte van uitgifte. Maar die hebt u niet nodig als u wilt weten of het graf geschud zou kunnen worden om er opnieuw in te begraven. Volgens artikel 25, lid 5, van de nu geldende Beheersverordening gemeentelijke begraafplaatsen Zoetermeer 2013 kan dat namelijk. Vreemd is alleen dat ik in de Verordening lijkbezorgingsrechten 2014 van Zoetermeer geen tarief voor het schudden of ruimen van een graf op verzoek zie staan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Mr Van der Putten houdt tijdens de LOB-Bedrijvendag op 3 april 2014 te Nieuwegein een open juridisch spreekuur van 13.00 tot 16.00 uur in de stand van de LOB (nr. 18). Zie www.begraafplaats.nl.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over een nieuwe wettelijke regeling sinds maart 2011: Van wie is de grafsteen?Tip:
Voor meer informatie over een uitvaart in Zoetermeer, ga naar https://www.uitvaart-zoetermeer.nl

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >