Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Grafrecht en verplaatsen

27 november 2016

Vraag nummer: 48385

Het graf was van mijn vader. Wij zijn er nu achter dat zijn broer het op zijn naam heeft laten zetten terwijl het op mijn moeders naam had moeten komen te staan. Ik heb toestemming moeten vragen aan mijn oom om haar bij mijn vader te mogen begraven, dit gebeurd aankomende dinsdag! Volgend jaar verloopt de 10 jaar grafrust van mijn vader, dubbel graf vier plaatsen. Ik ben bang dat mijn oom mijn vader laat ruimen. Wat kan ik ├╝berhaupt hier aandoen aangezien mijn oom kennelijk ineens valselijk de grafrechten heeft. Is begraafplaats van kerk.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Gecondoleerd met het overlijden van uw moeder.

Blijkbaar hebben uw moeder en ook uzelf en wellicht ook andere familieleden 9 jaar geleden niet opgelet. Als uw moeder de grafrechten zou hebben, zou ze daar papieren van moeten hebben. Als iemand geen brief of overeenkomst of ander document heeft, heeft hij of zij geen grafrecht. Althans als het gaat om een graf van na 1 juli 1991. Voor die datum was het schriftelijk vestigen van grafrechten geen verplichting.

Hoe komt uw oom aan die grafrechten? Heeft hij destijds de begrafenis van uw vader geregeld? Namens uw moeder? Terwijl de rekeningen naar uw moeder zijn gegaan, neem ik aan?

Wat kunt u doen om de grafrechten te krijgen?
- U kunt uw oom om de grafrechten vragen. Het is per slot toch vreemd dat een oom de grafrechten van een echtpaar heeft en niet de kinderen.
- U kunt de kerk om de grafrechten vragen. Wellicht is de begraafplaats aangesloten bij de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen en dan kunt u een klacht indienen bij de Ombudsman uitvaartwezen. Maar dan moet u eerder bij het kerkbestuur nul op het rekest hebben gekregen.
- U kunt een rechtszaak tegen uw oom beginnen.
- U kunt wachten tot uw oom overlijdt. Op het moment van zijn overlijden zijn de grafrechten weer beschikbaar en kunt u ze vragen. Dat zou ik dan onmiddellijk doen als ik u was.

Waarom zou uw oom volgend jaar uw vader laten ruimen? Als uw moeder boven uw vader begraven is, kan het niet.

Een concreet advies in een zaak als deze kan ik niet geven. Dan moet je de personen kennen en in kunnen schatten hoe je iemand tot medewerking kunt bewegen en wat averechts werkt. Als geld geen rol speelt, kunt u een advocaat inschakelen. Als dat een stap te ver is, zou u andere familieleden kunnen vragen om te bemiddelen. En anders gewoon wachten tot uw oom overlijdt en meteen dezelfde dag het grafrechten claimen bij de kerk. Ik adviseer om dat altijd schriftelijk te doen, per aangetekende brief.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder