Graf rechten graf grootouders


17 februari 2005

Vraag nummer: 3693  (oude nummer: 5640)

Wij hebben een graf kelder van mijn familie (grootouders ooms en tantes) niet van mijn ouders. Er zijn geen kinderen van overledenen in graf kelder. Ik als kleinkind en petekind van overleden oom wil de rechten overnemen om ruiming te voorkomen. Oom heeft alle grafkosten voor ???jaar afgekocht voor overlijden. Ik sta niet in zijn testament. Kan ik zo het graf over laten schrijven op mijn naam of moet ik misschien toestemming hebben van iemand die wel in het testament staat en ook geld heeft ontvangen. Zo ja, nou dat is de kerk. Moet ik hen dan toestemming vragen.?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het overschrijven van grafrechten staat in principe los van het zijn van erfgenaam of het staan in het testament, tenzij het zijn van erfgenaam als voorwaarde gesteld is in de beheersverordening van de begraafplaats. Of wanneer in het testament iemand uitdrukkelijk als nieuwe rechthebbende genoemd staat.
Maar als dat niet het geval is, kunt u gewoon bij de administratie van de begraafplaats om overschrijving vragen. U hoeft geen erfgenamen of de kerk/erfgenaam om toestemming te vragen.
U hoeft ook niet zelf vooraf te onderzoeken of er een voorwaarde in de verordening staat. De kans is klein en zo ja, dan hoort u het vanzelf.
Gewoon direct overschrijving vragen dus.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn