Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf opgezegd (gemeente geeft grafrecht aan zus; kan dat?)


25 mei 2011

Vraag nummer: 24698  (oude nummer: 16751)

op 18 mei heb ik het graf waar ik alleen erfrecht op had van mijn ouders opgezegd en opdracht gegeven tot ruimen nu heeft de gemeente den helder op 20 mei het graf op mijn zusjes naam gezet omdat er nog 8 jaar over was ik had tot 2019 het graf daarna moest het verlengt worden mijn zusje had in 2003 afstand gedaan van grafrechten en ik heb na heel lang nadenken besloten om het graf op te zeggen omdat ik de verlenging niet kan betalen nu is mijn vraag mag dit zomaar gebeuren dat de gemeente den helder na 48 uur het graf mag overschrijven naar mijn zusje terwijl ik het graf heb opgezegd en de grafsteen in mijn bezit is
met vriendelijke groet gaby pegman

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als u het graf hebt opgezegd, kunt u geen opdracht geven tot het ruimen van het graf. Niemand kan opdracht geven tot het ruimen van een graf; daar beslist alleen de houder van de begraafplaats over.

De houder kan besluiten om, als iemand afstand heeft gedaan van een graf, het graf weer aan een ander uit te geven. Als iemand anders de rechten vraagt, kan de houder redelijkerwijs ook niet weigeren.
Uit de jurisprudentie over met name asbussen blijkt namelijk duidelijk dat als een (andere) nabestaande een (urnen)graf wil behouden, aan die wens tegemoet moet worden gekomen.
Er is objectief gezien ook geen enkel redelijk belang waarom een naast familielid het graf van haar ouders niet in stand zou kunnen of mogen houden.
Kort gezegd: als hier een rechtszaak over zou zijn, zou de rechter het graf altijd aan uw zusje toewijzen, ongeacht wat u of de gemeente daar van zouden vinden.

Wie de grafsteen heeft, is niet relevant.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >