Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Eigendom grafsteen en overdracht grafrechten aan een ander


27 januari 2015

Vraag nummer: 41327

Geachte heer van der Putten,

Een rechthebbende op een graf die af wil zien van verder huren van dit graf (gehele graftermijn van minimaal 10 jaar is doorlopen) wil zelf de grafbedekking houden als een ander familielid de rechten op het graf overneemt. Dat kan, stelt de rechthebbende, want grafbedekking is haar eigendom.

Op het ruimingsformulier van de gemeente staat voor verlengen of ruimen immers aangegeven dat de rechthebbende bij ruiming van het graf de grafbedekking mag houden c.q. kan komen verwijderen. Wie heeft de rechten op de grafbedekking tijdens en na afloop van het contract als een ander de huur met instemming van huidige rechthebbende heeft overgenomen.

Wij zouden daarom op de volgende vragen een antwoord hebben;

Wie is eigenaar van de grafsteen ? Volgens rechthebbende is zij dat. Dat klopt denk ik ook.

Wat is de wettelijke status in geval van een wijziging van de rechthebbende in relatie tot het eigenaarschap van de grafbedekking ? Hoe gaan wij als gemeente hiermee om ? (Het beleid van de gemeentelijke begraafplaats schrijft wel voor dat bij begraven en stichten van een nieuw graf binnen 1 jaar een grafbedekking op het graf geplaatst moet zijn. Wij vinden ook dat er dus wel een grafbedekking op het graf aanwezig moet zijn.) Rekening houdend met de lopende termijn tot en met 1 augustus 2015 en ook na de termijn van 1 augustus 2015. Is en blijft de opdrachtgever en betaler van de steen dan altijd eigenaar?

Vertrouwend u voldoende geïnformeerd te hebben.

Antwoord:

Geachte heer,

De rechthebbende op een graf die de grafbedekking wil houden als een familielid het grafrecht overneemt, kan dat natuurlijk doen. Mits die rechthebbende ook de eigenaar van de steen was. Maar dat is iets wat de begraafplaatshouder niet hoeft te controleren; het is ook niet te controleren. Zelfs als de rechthebbende een rekening van de aankoop van de grafsteen op zijn of haar naam kan overleggen, is onbekend of de steen in de loop der jaren bijvoorbeeld niet is verkocht aan een ander of cadeau gegeven aan een ander of als onderpand is gegeven voor een lening.

U weet inmiddels, dat de eigenaar van de grafsteen een andere persoon kan zijn dan de rechthebbende op het graf. Zie over de wettelijke regeling van het eigendom van grafstenen sinds maart 2011:


U kunt er in een geval als dit van uitgaan dat de rechthebbende op het graf de eigenaar is. Als een andere persoon gewild zou hebben dat u zou weten dat hij de eigenaar is, dan had hij u dat eerder moeten vertellen. Met wat u niet weet kunt u geen rekening houden. Stel dat toch een ander dan de rechthebbende de eigenaar is, dan zoeken zij dat onderling maar uit.

Het overschrijven van het grafrecht op naam van een ander wijzigt niets aan het eigendom van de grafsteen. Maar ik adviseer in mijn cursussen voor beheerders van begraafplaatsen altijd om op het formulier voor overschrijving van de grafrechten de vraag op te nemen of de nieuwe rechthebbende ook de eigenaar van de grafsteen wordt, waarbij het formulier door beide partijen, de oude en beoogde rechthebbende, getekend wordt. Wie eigenaar is, is namelijk wel interessant als het gaat om eventuele schade die is veroorzaakt door de grafsteen, bijvoorbeeld door om te vallen tijdens een storm waarbij andermans eigendom beschadigd wordt.

Als de oude rechthebbende eigenaar van de steen is en de steen wil afnemen als hij de rechten op een nieuwe rechthebbende overdraagt, mag hij dat doen. De nieuwe rechthebbende heeft dan echter wel de plicht om er voor te zorgen dat er een nieuwe grafbedekking komt, overeenkomstig de regels van uw begraafplaats.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen. Een prachtig sfeervol zeer ruim huis met grote tuin, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >