Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Adres rechthebbende onbekend; kan grafrecht worden overgeschreven?


15 april 2003

Vraag nummer: 2174  (oude nummer: 2582)

Tue, 15 Apr 2003 13:22

Geachte heer van der Putten,

Wanneer kunnen de rechten van het eigen graf overgeschreven worden, als het nieuwe adres van de rechthebende onbekend is?
Ook bij de gemeente is het nieuwe adres onbekend.
De rechthebbende is de partner van de overledene.
Maar familieleden hebben zelf contact met onze begraafplaats gehad en hebben gevraagd om alle rekeningen van dit graf zelf te betalen, omdat in dit graf hun zoon is begraven. En ze willen ook alle rekeningen blijven betalen.

Naar aanleiding van deze situatie willen nabestaanden weten:
wanneer kunnen grafrechten in dit geval overgeschreven worden, als de rechthebbende van dit graf niet wil reageren op alle acties (bord bij het graf, steen opslaan), brieven en aanmaningsberichten van de begraafplaats?

Bij voorbaat bedankt.

Met vriendelijke groet,

L. Dokoutchaeva

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Zo'n vraag moet u eigenlijk niet aan mij stellen. Het antwoord zou te lezen moeten zijn in het beheersreglement van uw begraafplaats.
Ik heb een paar jaar geleden eens een nieuw reglement voor uw begraafplaats geschreven, maar ik weet niet of en wanneer het is vastgesteld en ingevoerd door de personele wisselingen in het management van de begraafplaats en het hoofdkantoor van uw uitvaartorganisatie...

Normaal gesproken staat in een goed reglement (zoals in mijn reglementen) dat een rechthebbende verplicht is om adreswijzigingen door te geven. Doet hij of zij dat niet en kan de begraafplaats ooit niet op een andere manier achter het adres komen, dan kan het grafrecht vervallen worden verklaard en kan het graf opnieuw worden uitgegeven of op naam worden gezet van andere belanghebbenden.

Als de rechthebbende niet op rekeningen, brieven en aanmaningen heeft gereageerd, u de gemeente naar het nieuwe adres hebt gevraagd maar men u niet kon helpen, u een bordje bij het graf hebt geplaatst, dan hebt u volgens mij alles gedaan wat mogelijk is.

Mij lijkt dat in deze situatie het grafrecht op naam van een ander familielid kan worden geplaatst.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

16 april 2003

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE