Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

2 graven op naam van mijn moeder; overschrijven?


27 juni 2016

Vraag nummer: 46579

Mijn moeder ( dement, 91 jaar) blijkt 2 graven op haar naam te hebben staan , 1 een familiegraf ( waar haar vader in ligt sinds 1932) en waar 7 familieleden begraven liggen en 1 waar haar moeder in ligt. Als mijn moeder overlijdt wat kan ik juridisch dan doen. Met name het familiegraf hier is in 1957 de laatste persoon bijgezet en contact met de familie was is er niet. Moeten deze graven overgeschreven worden op mijn naam ? Wat gebeurt er als ik niets doe, de graven zijn eeuwigdurend afgekocht.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Ik adviseer u om de graven op uw naam over te laten schrijven. Uw moeder zou misschien een kort briefje hierover voor de begraafplaats kunnen ondertekenen. U kunt ook wachten tot uw moeder overleden is, dan is haar handtekening niet nodig, maar dan wordt het misschien vergeten.

Als de graven voor onbepaalde tijd ('eeuwigdurend') zijn afgekocht, is het zonde om ze zomaar te laten verlopen. Dat zal niet de bedoeling van uw grootouders geweest zijn.
Als u het graf na het overlijden van uw moeder niet laat overschrijven, kan het bestuur van de begraafplaats (de gemeente of de kerk) waarschijnlijk de grafrechten vervallen verklaren. Bijna alle begraafplaatsen kennen die regel. Men moet een graf binnen 6 of 12 maanden na het overlijden van de vorige rechthebbende overschrijven.

Indien u zelf de grafrechten niet wenst te bezitten, om welke reden dan ook, dan kunnen de grafrechten worden overgedragen aan de stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl), die ze in stand kan houden. Daar zijn echter wel kosten aan verbonden.
U kunt ook afstand doen van de graven; dan vervallen de rechten en worden de graven geruimd.

Zie over het behoud van een graf voor eeuwig:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >