Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Mag een lichaam binnen 1 jaar worden herbegraven in een graf op privé terrein?


26 augustus 2018

Vraag nummer: 55940

Geachte heer Van der Putten,

Nabestaanden hebben ons de vraag voorgelegd om hun overleden dierbare te begraven op eigen terrein. Dit terrein lijkt te voldoen aan alle daaraan gestelde eisen. De aanvraag zal bij de gemeente worden gedeponeerd.

Het wachten op goedkeuring van die aanvraag kan lang op zich laten wachten.

Nu is mijn vraag of het lichaam eerst elders begraven dient te worden om het, na goedkeuring van de gemeente, weer op te laten graven om het vervolgens te herbegraven op eigen terrein. Wanneer dit binnen 10 jaar geschied zal de officier van justitie hier toestemming voor moeten geven. Toch?

Of kan het lichaam ook, zolang de besluitvorming van de gemeente niet rond is, boven aarde worden bewaard in een diepkoeler? Volgens mij is de maximumtermijn boven aarde met uitstel 10 dagen, toch? Of zou het langer mogen in het kader van de besluitvorming van de gemeente?

Ik verneem graag van u.

Met vriendelijke groet,

Bas

Antwoord:

Geachte heer,

Ik weet niet wat u verstaat onder 'alle daaraan gestelde eisen' om iemand op eigen terrein te laten begraven. Het terrein of althans een gedeelte daarvan dient door de gemeenteraad te worden aangewezen als begraafplaats, anders kan geen begraving plaatsvinden.
Ik raad de familie aan om de aanvraag heel zorgvuldig te laten doen. Bij een foute of onhandige aanvraag loopt vervolgens alles fout. De eisen die door de gemeente (kunnen) worden gesteld kunnen ook afhangen van de feitelijke situatie van het betreffende perceel en omwonenden.

Het door de gemeenteraad laten aanwijzen van een terrein als begraafplaats kost gewoonlijk 6 tot 9 maanden. De kans bestaat ook dat gelijktijdig het bestemmingsplan moet worden aangepast. Verschillende gemeenten en provincies voeren hier een ander beleid in.

Ja, het is mogelijk dat iemand eerst elders begraven wordt, om na 6 of 9 maanden op de nieuwe familiebegraafplaats herbegraven te worden. Maar het is zaak om die wens meteen mee te nemen in de aanvraag voor de begraafplaats.
Voor de opgraving is een vergunning van de burgemeester nodig. De officier van justitie komt hier niet aan te pas; dat is alleen het geval bij crematie binnen een jaar na een begraving.

De overledene kan niet maanden lang bewaard worden in een diepvries. Er is geen maximumtermijn voor uitstel van een uitvaart, maar alles moet in het redelijke blijven. Iemand maanden invriezen is in strijd met het wettelijke verbod om overledenen te conserveren. Bovendien is er geen garantie dat de gemeente instemt met de aanleg van de begraafplaats, dus is het niet verstandig om een 'oplossing' te kiezen waarbij er zeker altijd nog iets moet gebeuren. Dat lijkt mij ook voor de familie erg onrustig.

Ik zou adviseren om iemand die na een half jaar herbegraven moet worden te begraven in een grafkelder, in een stevige massieve kist. De touwen waarmee deze kist gedaald is, moeten er niet onderuit worden gehaald; de uiteinden kunnen op de kist worden gelegd. Dat het makkelijk is gemaakt op een opgraving uit te doen voeren, helpt natuurlijk ook mee om vergunning voor de opgraving en de nieuwe begraafplaats te krijgen. Hier zijn in het verleden ook goede ervaringen mee opgedaan.

Als betrokkene nog niet overleden is, kan het helpen als hij of zij een codicil of testament schrijft en daarin de wens uit om op eigen grond begraven te worden.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf/begraafplaats op eigen grond'.

Zie over een graf of een privé begraafplaats op eigen grond ook:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Natuurlijk begraven op nieuwe natuurbegraafplaats Midden Limburg


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >