Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

In tuin huurhuis begraven worden


19 juni 2015

Vraag nummer: 42691

Ik heb een vraag ik heb een huurhuis maar ik zou toch heel graag in eigen tuin begraven willen worden klopt het dat het alsnog niet kan!?

I.v.m. dat er bepaalde eisen aan gesteld worden. Ook het geval is van bebouwde kom. Is er alsnog een andere mogelijkheid? Om alsnog begraven te kunnen worden in eigen tuin vriendelijke groet indika teske bokma

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De wet (artikel 23 Wet op de lijkbezorging om precies te zijn) regelt dat mensen alleen op begraafplaatsen begraven mogen worden. Men kan wel in een eigen tuin begraven worden, maar dan moet die tuin eerst de wettelijke status van een begraafplaats krijgen. Soms kan dat, als het om een heel grote tuin of een terrein van enkele hectares gaat en die tuin niet in de bebouwde kom ligt. Ook moet o.a. het bestemmingsplan worden veranderd. De kosten verschillen per gemeente. Afhankelijk van de gemeente moet men rekening houden met kosten tussen de 2.000,- en 20.000,- euro.

In het geval dat het gaat om een 'gewone' tuin van een huurhuis in de bebouwde kom, is het uitgesloten dat die tuin de status van begraafplaats krijgt.
Bij de aanwijzing van eigen grond als begraafplaats moet het - zoals ik indirect al aangeef - dus gaan om eigen grond; grond waarvan men eigenaar is. Het terrein moet zo ruim zijn dat buren er geen last van kunnen krijgen, zowel feitelijk als psychisch. Er moet ook een waarborg zijn dat het terrein na het overlijden van de eigenaar die er begraven wordt, nog geruime tijd in stand kan worden gehouden.

Er staat nergens in de wet dat men op gehuurde grond geen begraafplaats mag aanleggen, maar ik denk dat de overheid dat een onvoldoende zekere situatie vindt. Nog los van wat de eigenaar van de grond er van vindt.

Als u begraven wilt worden in grond die uw eigendom is, is het wel mogelijk om een particuliere begraafplaats te kopen. Dan moet u wel denken aan bedragen van 100.000,- euro of meer. Bij belangstelling kan ik u wel in contact brengen met iemand die een privé begraafplaatsje wil verkopen.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Graf/begraafplaats op eigen grond'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE