Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Graf in tuin Brunssum mag blijven


21 oktober 2016

Vraag nummer: 47866

In de Telegraaf van 21 oktober 2016 lees ik dat de meneer uit Brunssum die zijn vrouw in zijn eigen tuin heeft begraven, deze hier alsnog mag laten liggen en hier alsnog een vergunning voor krijgt van de gemeente. Betekent dit dat vanaf nu iedereen begraven mag worden in de eigen tuin?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nee, dit betekent zeker niet dat iedereen die zijn man of vrouw in zijn eigen tuin heeft begraven, deze hier alsnog mag laten liggen en hier alsnog een vergunning voor krijgt van de gemeente.

In de media is de afgelopen maanden telkens gesproken over 'een graf in de tuin'. Maar dat is een onjuiste voorstelling van zaken.
Het (grotendeels bos)terrein bij het huis van deze meneer in Brunssum is enkele hectaren groot en als deze familie enkele jaren geleden al een aanvraag had gedaan, zou ze met grote waarschijnlijkheid een vergunning van de gemeenteraad gekregen hebben.

Zo'n kwestie als deze, dat er al begraven wordt zonder formeel raadsbesluit, is niet uniek. Hij komt niet vaak, maar gemiddeld toch een keer per tien jaar voor.

Deze familie wilde ook alles heel netjes tijdig aanvragen, maar mevrouw overleed veel sneller dan verwacht. De familie benaderde netjes meteen de gemeente, maar ambtelijk en bestuurlijk wist men niet wat men er mee aan moest en kwam er dagenlang gewoon geen reactie. Pas toen besloot de familie het heft in eigen hand te nemen.
Er zit altijd meer achter een zaak dan dat je kort in de krant leest.

Meer wil ik er hier niet over zeggen, omdat ik de familie in deze kwestie juridisch begeleid heb. Men nam al contact met mij op ruim voordat mevrouw was overleden. Ik heb vanaf mijn vakantieadres advies gegeven voor de rechtszaak. Ik heb de aanvraag bij de gemeente geschreven etc.

Wat je wel mag concluderen is dat wanneer je de juiste adviseurs heb die de zaak goed kunnen inschatten en voorbereiden, het resultaat voorspelbaar wordt. Er is geen garantie hoe een zaak dan afloopt, maar de kans wordt heel groot.
Goed advies voorkomt ook teleurstellingen als de kwestie niet haalbaar is. In de meeste gevallen waar ik voor benaderd wordt is dat ook de conclusie: dit is niet reƫel en niet haalbaar. Maar die duidelijkheid is voor mensen ook belangrijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE