Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onduidelijke tarievenlijst (Nicolaaskerk Baarn)


13 februari 2023

Vraag nummer: 66121

Voor het bijzetten van mijn moeder in het graf bij mijn vader vraagt de beheerder van de katholieke begraafplaats een bedrag begraafrecht, een aparte post openen en sluiten graf en algemeen onderhoud graf. Voor mijn vader hebben we grafrechten betaald en algemeen onderhoud voor 20 jaar en het grafdelven. In de tarievenlijst is artikel 2 begraafrecht en artikel 7 graven en dichten van graf. Er staat geen toelichting bij dus ik weet niet wat hieronder wordt verstaan. Is het terecht dat deze posten opnieuw in rekening worden gebracht. Bij artikel 1 staat grafrechten ovv huur voor 20 jaar. Artikel 4 noemt algemeen onderhoudsrecht een eenmalig bedrag per begrafenis. Onder alle artikelen staat tot slot dat het onderhoud van het graf en grafmonument voor rekening van de rechthebbend komen. Voor mij is absoluut niet duidelijk welke kosten nu in rekening gebracht mogen worden. Ook voor het herplaatsten van het monument met de naam van mijn moeder worden kosten gerekend. Herplaatsing wordt echter niet genoemd in artikel 5.https://parochienet.nl/nicbaarn/index.php?Nav=107

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ook voor mij is niet duidelijk welke kosten terecht in rekening worden gebracht of niet.

De opbouw van de tarieflijst van deze begraafplaats is in mijn ogen buitengewoon merkwaardig.

Het begint er al mee dat grafrechten worden gevraagd 'voor een overledene'(boven en onder de 12 jaar verschillende tarieven). Grafrechten zijn de huur van het graf. Hoezo gaat dat per overledene? Dat is hetzelfde als dat men een huis huurt en dat men per bewoner huur moet betalen. Bij particuliere graven, waar het hier over gaat volgens het reglement van de begraafplaats, kan dat niet. Grafrechten vestig je en betaal je voor het graf als geheel, dus ook voor 2 plaatsen, als het een 2-persoons of dubbel graf is.

Ik heb ook geen idee wat begraafrechten zijn; ik zou denken dat het de kosten van het gereed maken van een graf voor begrafenis zijn, dus de kosten voor het openen en dichten van het graf. Dat betekent het althans op andere begraafplaatsen. Maar hier staan de kosten van het graven en dichten van een graf ook nog eens apart; dan is het dat blijkbaar niet. Wat het dan wel is, weet ik niet.

Een merkwaardig bedrag wordt ook in rekening gebracht per begrafenis, onder de titel 'algemeen onderhoudsrecht'. Merkwaardig is de hoogte van het bedrag (2.250,- euro), wat 2 keer zo veel is als de grafrechten. Merkwaardig is ook dat het gekoppeld is aan een begrafenis en niet aan het graf. Dat heb ik in Nederland nooit eerder op een andere begraafplaats gezien.

Als in het verleden voor het graf (niet de begrafenis van uw vader) al eens 20 jaar algemeen onderhoud is betaald, zou je denken dat dat niet meer zou hoeven voor de bijzetting van uw moeder in hetzelfde graf. Maar de begraafplaatshouder koppelt het onderhoud nu niet (meer?) aan het graf maar aan de begrafenis. Bij de toekomstige verlengingen van de grafrechten hoeft dat niet meer betaald te worden.

Herplaatsing van de gedenksteen staat inderdaad niet op de tarieflijst. Maar ook hier is het de vraag: waar is dit precies voor? Als de begraafplaats de steen feitelijk wegneemt voor de begrafenis van uw moeder, lijkt het mij terecht dat ze daar een vergoeding voor vraagt. Als dat echter door een steenhouwer is gebeurd, dan was er al een recht betaald bij de inrichting van het graf voor uw vader, om een steen te mogen plaatsen. Dat recht loopt mijns inziens gewoon door als de steen tijdelijk even moet worden weggenomen voor een begrafenis. Ik zie geen reden om dat recht opnieuw te betalen.

Voor het overige denk ik dat men met een bepaalde barmhartigheid naar de tarieven zou moeten kijken. Het gaat meestal om goedwillende amateurs die een kerkhof 'runnen', wat tegenwoordig bepaald niet eenvoudig is met de teruglopende aantallen begrafenissen. Ze hebben inkomsten nodig, of men het links of rechtsom beziet.
Als ik de tarieflijst zou opstellen, zou ik die anders inrichten. Ik zou de tarieven voor grafrechten fors verhogen, die van begraafrecht en voor het openen en sluiten van een graf samenvoegen en het onderhoudstarief koppelen aan de termijn van uitgifte en verlengen grafrecht. Dan zou het begrijpelijker zijn, maar waarschijnlijk niet goedkoper. Begraven op een kerkhof als dit kerkhof is niet het zakelijk efficient begraven van iemand, maar ook het geven een ideële bijdrage in het voortbestaan van een dergelijke voorziening.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Nieuwe site voor mensen die zelf de regie over hun overlijden in handen willen hebben:
www.exit.nl. Met:
- documenten voor medische beslissingen: euthanasieverklaring, volmacht, behandelverbod etc.;
- uitvaartwensen vastleggen;
- een eenvoudige crematie regelen.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >