Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onderhoudskosten kerkhof gemeente Buren


9 juli 2021

Vraag nummer: 63304

Geachte meneer van der Putten, Mijn ouders kochten in 1936 een graf, met afkoop onderhoud. Toen heel gebruikelijk. Beide voor onbepaalde tijd. Nu gaat de gemeente vanaf 2030 toch onderhoudskosten berekenen. Mijn ouders zijn intussen overleden, en in dit graf gelegd. In 1966, en in 1988. Nu heb ik het graf op naam. Ik heb nog meer vragen over de brief die ik heb ontvangen, maar dat mag misschien op een later tijdstip. Mag de gemeente de spelregels wijzigen tijdens het spel? Dank bij voorbaat. Met groet, mevr. Hermsen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Kunt u bewijzen dat uw ouders in 1936 onderhoudskosten van het graf hebben afgekocht voor onbepaalde tijd? Wat voor soort onderhoud was dat? Voor de grafmonumenten of voor een bijdrage in het onderhoud van de hele begraafplaats?

Een gemeente mag voor haar begraafplaats een nieuw (soort) onderhoud in rekening brengen. Daar zijn verschillende rechtszaken over gevoerd, de afgelopen 15-20 jaar. De Hoge Raad, ons hoogste rechtscollege, heeft beslist dat een gemeente onderhoud in rekening mag brengen, ook als dat vroeger niet het geval was. Men mag er niet op rekenen dat bij de koop van een graf nooit meer nieuwe kosten in rekening kunnen worden gebracht, aldus de rechters.

Dat is anders als men kan bewijzen dat in het verleden hetzelfde onderhoud is afgekocht als dat de gemeente nu in rekening brengt of wil brengen.

Ik heb de afgelopen 2 maanden diverse vragen gekregen van mensen die zich stoorden aan het voornemen van de gemeente Buren om onderhoudskosten in rekening te brengen. Maar niemand kon bewijzen dat zijn of haar rechtsvoorgangers zulke kosten al eerder hadden afgekocht.
Met argumenten die beginnen met de woorden 'Ik denk dat' of "Mijn vader of oma zei altijd' of 'Ik vind dat' komt men in dit soorten kwesties niet verder. Als er geen bewijs in de vorm van een kwitantie of rekening, heeft men niets om op te staan.

Voor zover ik kan zien staat de gemeente Buren in haar recht.

Bij niet-gemeentelijke begraafplaatsen kan de begraafplaatshouder geen nieuwe kosten in rekening brengen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >