Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Onderhoudsbijdrage vragen na afkoop van kosten in 1991


17 april 2020

Vraag nummer: 60524

Ik heb een vraag over het volgende.

Mijn vader heeft in 1991 grafrechten gekocht voor onbepaalde tijd voor 2 graven. Tevens heeft hij toen een afkoopsom betaald van toen nog duizenden gulden's aan de gemeente Zuidlaren nu Tynaarlo zo dat er na het overlijden verder voor nabestaande geen kosten meer zouden zijn. In december 1991 is onze vader komen te overlijden en Maart jl is onze moeder overleden en kregen wij in eens te maken met een nieuwe regel die op 1 januari 2020 van kracht is geworden in de gemeente Tynaarnlo, dat ook wij voor onderhoudsbijdrage voor de begraafplaats moeten gaan betalen. Een bedrag van 1440 euro voor 10 jaar voor 2 graven. Hoe kan dit?
Ik heb gelezen in documentatie op internet van de gemeente dat de inkomsten van graven voor onbepaalde tijd niet kunnen mee tellen in de berekening/begroting voor inkomsten voor onderhoud aan begraafplaats. Ik denk omdat toen der tijd het is afgekocht net zo als mijn vader heeft gedaan in 1991 dus het is al betaald. En de nieuwe regel ging pas dit jaar in dat dan geldt deze regel eventueel toch alleen voor mijn moeder? Wat ik ook onredelijk vind.
Bij de rekening stuurt de gemeente ook gelijk informatie dat als je bezwaar wil maken het binnen 6 weken van dagtekening moet en wat de griffiers kosten zijn. Alles om je het gevoel te geven dat je met je rug tegen de muur staat. Wij hebben vernomen dat uitvaartondernemers meer mensen hebben die in onze positie zitten alleen die willen niks wereldkundig maken aan hun leden.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het is de vraag of uw vader destijds ook onderhoudskosten heeft afgekocht. Ik denk dat dat niet het geval is.

Ik ben voor u eens in mijn archief gedoken. Ik heb geen verordening op de kosten van het begraven uit 1991 van de toenmalige gemeente Zuidlaren. Maar wel uit 1997 en 1999 en een tarievenlijst uit 1998. In die verordening van 1997 komt de mogelijkheid om onderhoud af te kopen helemaal niet voor. Op de prijslijst van 1998 ook niet. Op de lijst van 1999 is voor het eerst te zien dat men onderhoud van een graf voor (maximaal) 10 jaar kon regelen. Maar niet voor onbepaalde tijd.

Als u meent dat uw vader in 1991 ook het onderhoud heeft afgekocht, zult u daar bewijsstukken van moeten kunnen tonen aan de gemeente.
Maar ik denk, aan de hand van latere stukken uit de jaren '90, dat het destijds in Zuidlaren helemaal niet mogelijk was om onderhoud af te kopen.

Dat een gemeente later wel een onderhoudsbijdrage invoert die eerst niet bestond, is zeker mogelijk. Daar zijn ook al rechtszaken over gevoerd in het verleden.
Ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, heeft in een beroepszaak beslist dat onderhoudsrechten voor graven verplicht kunnen worden ingevoerd door gemeenten. Men mag er volgens de rechter niet op rekenen dat er nooit iets verandert.

Als u zwart op wit bewijs hebt dat uw vader wel in 1991 kosten van onderhoud van de graven voor onbepaalde tijd heeft afgekocht, kunt u een bezwaarschrift indienen. Dat moet u inderdaad binnen 6 weken doen. Dat zijn de wettelijke termijnen voor bezwaarschriften tegen belastingen en heffingen. Dat heeft helemaal niets te maken met intimidatie of om mensen het gevoel te geven met de rug tegen de muur te staan. Het geeft juist de mogelijkheid om eventuele fouten van een gemeente ongedaan te maken. Maar men moet dan wel met duidelijk bewijs komen. Niet met een verhaal dat moeder ooit heeft gezegd dat vader iets heeft betaald. Dan is een factuur en een betalingsbewijs nodig.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE