Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten schudden graf Utrechtse Heuvelug


2 november 2020

Vraag nummer: 61880

In een eigen (eeuwigdurend) graf zijn mijn ouders begraven. Om zowel plaats te maken voor mijn echtgenoot en mij is toestemming gevraagd en gekregen om het graf te schudden. Toen mijn echtgenoot in januari jl. is overleden is dat ook gebeurd. Mijn moeder is opgegraven en herbegraven in de onderste laag. Nu rekent de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor het schudden een bedrag van 3200 euro. In de tarieventabel staat 1600 euro per laag. Naar mijn idee behoefden ze slechts een laag te schudden en dus 1600 euro. Graag uw advies. Bij voorbaat dank.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als slechts de stoffelijke resten van 1 persoon dieper zijn geplaatst, lijkt mij ook dat de gemeente slechts de kosten van het schudden van 1 laag en niet van 2 lagen in rekening kan brengen. Ook niet als uit de 2e laag (van boven gerekend) naar beneden 'verhuisd' is. De bovenste laag was al leeg en behoort niet meegerekend te worden.

U kunt bezwaar maken tegen de rekening. Maar u moet er dan wel rekening mee houden dat u dit binnen 6 weken na het opleggen van de aanslag moet doen. De rekeningen van gemeenten voor graven zijn namelijk een soort belasting. En zoals bij de gemeente belastingen kan men alleen binnen 6 weken na het opleggen ervan bezwaar maken.

Als de gemeente het bezwaar niet honoreert en geen overtuigende reden kan aanvoeren, kunt u beroep bij de rechtbank aantekenen. Dat kan zonder advocaat. 'Beroep bij de rechtbank' klinkt een beetje zwaar, maar u kunt gewoon zelf een brief schrijven en zelf in de rechtbank vertellen wat u er van vindt.
En wat ik er hier van vind.
Ik ben een specialist in regels voor begraafplaatsen. Ik heb vele duizenden van dit soort regelingen onder ogen gehad. Dat mag denk ik wel meetellen in uw bezwaar.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE