Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten overschrijven grafrechten Wijdemeren


25 september 2020

Vraag nummer: 61608

Goedenavond,

Mijn vader is onlangs overleden en hij had de grafrechten van het graf van mijn broer. Nu kreeg mijn moeder een brief dat de grafrechten overgeschreven moeten worden op een andere naam. Kosten daarvan zijn 230 euro.... Ik vind dat echt aan de hoge kant als ik Google en zie dat het in andere gemeenten veel goedkoper is. Dat rond de 40 euro een normaal bedrag is. Mag dit zomaar? Bezwaar maken kan nl niet volgens de mevrouw die daarover ging. Wel een brief schrijven richting de politiek. 🤔. Mijn ouders hadden net weer voor 10 jaar verlengd voordat mijn vader overleed. Ik hoop op een duidelijk en begrijpbaar antwoord of dit mag.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb de Verordening op de heffing en de invordering van lijkbezorgingsrechten 2020 van de gemeente Wijdemeren er op na geslagen en zie tot mijn grote verbazing inderdaad het bedrag van 230 euro staan onder punt 5.1 van de tarieventabel.

Ik heb nog nooit zo'n extreem hoog bedrag voor een overschrijving van grafrechten gezien, kan ik u zeggen. U hebt gelijk dat 40 euro een gangbaar gemiddelde is. Bij sommige gemeenten is het gratis omdat men graag heeft dat de administratie op orde is en dat de kosten mensen niet weerhoudt om een graf op naam te nemen. Bij andere gemeenten rekent men 60 of 70 euro en dat vind ik al een hoog bedrag.

De mevrouw van de gemeente die u daarover sprak heeft gelijk. U kunt dit alleen veranderen als u daarover een klacht indient bij de gemeenteraad van Wijdemeren. Het kan best zijn dat de raad zich dit niet realiseert. Gemeenteraden stellen aan het einde van een jaar misschien wel van een stuk of tien verordeningen de nieuwe tarieflijsten van het volgende jaar vast. De aandacht gaat meestal uit naar het tarief van WOZ. Ik denk dat (bijna) niemand dit soort tarieflijsten voor de begraafplaats kritisch bekijkt.

Ik zou raadsleden benaderen, als ik u was. Want nu begint weer de periode dat men de nieuwe tarieven ambtelijk voorbereidt en dat de stukken voor de raad gereed worden gemaakt.
Ik zou even wachten met het overschrijven van het graf totdat een nieuw lager tarief is vastgesteld. Daarvoor moet u uw eerste verzoek tot overschrijving even terugtrekken.

Als raadsleden geen belangstelling tonen, kunt u ook de aandacht van de lokale pers en media hiervoor vragen. Met dit soort zaken kan dat soms wel helpen om de aandacht van lokale politici te krijgen

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >