Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kopen van een begraafplaats


28 september 2020

Vraag nummer: 61628

Ik heb een vraag wil graag een begraaf plek kopen voor mij en me kids hoeveel kost dat?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U wilt vast geen begraafplaats (dat is het hele terrein) kopen, maar alleen een graf.

De kosten van een graf verschillen van begraafplaats te begraafplaats. Er zijn ongeveer 4.000 begraafplaatsen in Nederland. Iedere eigenaar van een begraafplaats (gemeente, kerk oif een stichting) heeft eigen tarieven. Ik kan u geen duizenden tarieven noemen.

U moet gewoon bij de begraafplaats die u wel aardig lijkt, naar de tarieven vragen.
Dat kunt u bij meerdere begraafplaatsen doen. U kunt vaak ook op internet al zien wat de kosten zijn.
Maar ik adviseer u om toch altijd even met de administratie van de begraafplaats te overleggen, omdat soms niet duidelijk is of er nog bijkomende kosten zijn van onderhoud van het terrein en door hoeveel personen een graf gebruikt kan worden.
Soms kunnen er 2 kisten in een graf, maar ook nog 2 of 4 urnen. Als u een graf zou willen waar de kinderen ook gebruik van zouden kunnen maken, kan een graf met ruimte voor urnen een mooie optie zijn.

Op sommige begraafplaatsen kan men gewoon meteen een graf kopen, ook al hoeft het nu nog niet meteen in gebruik te worden genomen.
Op andere begraafplaatsen kan dat niet.

Overigens bent u niet verplicht om een graf in uw woonplaats te kopen. Men kan een graf kopen op elke begraafplaats in Nederland.

Als u een graf zou willen op een begraafplaats die nog geen graven reserveert, zou u gebruik kunnen maken van de diensten van de stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl). Daar kan men graven reserveren, die geleverd worden op het moment van een overlijden. U kunt het zien als het kopen van een nieuwe auto. Die koopt u vandaag, maar wordt over een maand geleverd. Bij een graf kan dat ook bij Grafzorg Nederland, ook als de levering pas over vele of zelfs tientallen jaren is. Een belangrijk voordeel is ook, dat het kosten bespaart. Want u hoeft dan geen kosten voor het graf te maken als er nog geen gebruik van gemaakt wordt.

Een voorbeeld maakt het misschien duidelijker. Stel dat u vandaag bij een begraafplaats een graf koopt voor 30 jaar, dan is in 2050 de termijn voorbij. Stel u leeft nog 30 jaar en uw kinderen ook, dan was u het geld kwijt. En moet u weer opnieuw kosten maken.
Als u bij Grafzorg een levering op het moment van overlijden had afgesproken en u overlijdt in 2020, dan krijgt u een graf van 2050 tot 2080.

Bij Grafzorg kan men trouwens ook meteen graven voor lange termijnen zoals bijvoorbeeld 50 of 100 jaar en 'eeuwigdurend' regelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >