Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Betalen wanneer gehuwd op huwelijkse voorwaarden dan ieder altijd hun eigen deel van de kosten bij aankoop Familiegraf voor 30 jaar


2 april 2020

Vraag nummer: 60428

Mr. van der Putten.
Betalen wanneer gehuwd op huwelijkse voorwaarden dan ieder altijd hun eigen deel van de kosten bij aankoop Familiegraf voor 30 jaar? En aankoop Familiegraf tijdens beide nog in leven?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dat is een persoonlijke keuze. Ik zie wel eens dat mensen een graf dat zij bij leven kopen, ieder voor de helft betalen. Maar dat is vaker het geval bij samenwonenden dan bij gehuwden, heb ik de indruk. Of mensen op huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn of niet, vertellen ze er nooit bij.

Maar er is wel een bijzonder aspect om bij stil te staan.
De behoefte om vanuit het eigen vermogen dit soort kosten te dragen is groter bij mensen zonder kinderen dan bij mensen met kinderen. Bij mensen met kinderen zullen normaal gesproken de kinderen de nalatenschap krijgen en de zorg voor het graf van hun ouders op zich nemen. Het maakt dan niet uit of men de erfenis via vader of via moeder krijgt. Mensen zonder kinderen zullen vaker geregeld hebben dat hun nalatenschap toevalt aan de eigen familie en niet aan de familie van hun partner.

Dan blijft ook de vraag wie de zorg draagt voor het graf. Een graf kan alleen op naam van een persoon staan, niet van meerdere personen uit verschillende families. Als men er voor kiest om vermogens na te laten aan bloedverwanten in verschillende families, ligt het ook voor de hand om de verantwoordelijkheid voor een graf niet neer te leggen bij een van die families, maar bij een onafhankelijke neutrale derde, zoals de stichting Grafzorg Nederland (www.grafzorg.nl).

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE