Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zus heeft graf laten ruimen


22 april 2017

Vraag nummer: 50514

Hallo

Mijn zus heeft een graf laten ontruimen van mijn dierbare moeder. Dit geheel zonder overleg met mij maar wel met een andere broer en zus, kan en mag dit zomaar? Want ik had het graf willen behouden en wat kan ik nog doen? Groet Rene

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De kans is heel groot dat het graf van uw moeder niet geruimd is. Tenminste, als de plek nog niet aan een andere familie voor een begrafenis is uitgegeven.

Als iemand de grafrechten niet verlengt, wat waarschijnlijk het geval is geweest (maar u vertelt er in detail niets over), dan kan de begraafplaatshouder de grafsteen verwijderen. De beenderen van de overledene blijven dan echter nog gewoon in het graf liggen, tot het moment dat de plek wordt uitgegeven aan een andere familie voor een begrafenis.

Als op de plek van het graf van uw moeder niemand anders begraven is, is de kans ruim 99,9% dat het stoffelijk overschot van uw moeder daar gewoon nog ligt. U kunt dan nu bij de administratie van de begraafplaats vragen om het graf als een nieuw graf aan u uit te geven. Ook kunt u desgewenst een nieuw grafmonument laten plaatsen, of voor een grafbeplanting kiezen, net wat op de betreffende begraafplaats toegestaan is.

Overigens: u had ook zelf in de gaten kunnen houden wanneer de huur van het graf van uw moeder af zou lopen. Dat is meestal exact 20 of 30 jaar na het overlijden. U had dat zelf bij uw zus kunnen informeren naar het verlengen. Als u geen duidelijk antwoord kreeg zou u zelf bij de begraafplaats kunnen aangeven de grafrechten te willen hebben als uw zus ze niet zou verlengen.
Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Overschrijven graf'.

Wie rechthebbende van een graf is, zoals uw zus blijkbaar was, heeft geen juridische verplichting om met broers of zussen te overleggen over het wel of niet verlengen van de grafrechten. Wel een morele verplichting, ofwel: het is een kwestie van fatsoen om met naaste familie te overleggen dan wel de minstens te informeren. Maar soms zijn de onderlinge verhoudingen in een familie zo stroef dat niemand meer met een ander rekening wil houden. Dat is jammer.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE