Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wilsbeschikking (wens bijzetting in graf ouders)


27 januari 2017

Vraag nummer: 49313

Ik wil na mijn overlijden bijgezet worden in het familiegraf van mijn ouders. Kan ik dan zo een laatste wilsbeschikkingsformulier opstellen?
M. Anker

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Dat kunt u doen. Maar er is 'flankerend beleid' nodig. Ofwel: met alleen een wilsbeschikking bent u er nog niet.

U hebt het over een wilsbeschikkingsFORMULIER. Daar gaat het al fout. Een wilsbeschikking is alleen rechtsgeldig als codicil als hij met de hand is geschreven, gedateerd en van uw handtekening voorzien. U mag best een formulier invullen, maar als het er op aan komt is dat geen rechtsgeldige laatste wilsbeschikking. Want iedereen kan op een formulier hokjes aanvinken en rondjes zwart maken. Dan is niet zeker dat de wens de uwe is. De wetgever wil dat je aan het handschrift kunt zien dat het echt UW wens is. En er moet een datum op om de eventuele wensen van verschillende data en jaren uit elkaar te kunnen houden.
Als u het regelt, doe het dan niet halfslachtig, maar juridisch/wettelijk correct. Je kunt nu niet voorspellen of dat later een probleem kan worden of niet, maar je moet geen risico nemen, is mijn uitgangspunt.

Dan is het verder zo, dat er in het graf van uw ouders wel plek moet zijn. Is dat zo? Of kan er nog plek gemaakt worden door het schudden van het graf?

Het graf heeft een rechthebbende. Is dat iemand anders of bent u het zelf? In elk geval moet de rechthebbende toestemming geven voor uw begraving in dat graf.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE