Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie wordt juridisch eigenaar?


6 maart 2020

Vraag nummer: 60224

Mijnheer,

Mijn moeder is begin dit jaar op bijna 100- jarige leeftijd overleden. Zij was de laatste van de 7 kinderen van haar ouders. En zij heeft vele jaren het onderhoud van het graf van haar ouders betaald.
Dit is een graf met een onbepaalde tijd. Zij heeft te kennen gegeven dat het graf geruimd moet worden omdat ze ons niet wil opzadelen met de kosten. Het is echter een mooie plaats op een begraafplaats in de Molenlanden.
Wij kunnen de rechten overnemen voor € 16 en het verder betalen van de onderhoudskosten van de steen en dan tzt indien dat mogelijk is zelf begraven worden.
Uiteraard komen daar nog andere kosten bij tzt.

Wij zijn nu haar nalatenschap aan het regelen en volgens de begrafenis ondernemer kunnen wij dit regelen, zonder andere nichten en neven in te lichten. Echter als wij besluiten om de onderhoudskosten niet te betalen, is het volgens hem (en ons) goed om ze wel in te lichten met de vraag of een ander het onderhoud wil gaan betalen.

Stel dat wij dus besluiten om zelf het graf voor 1 van de kinderen van onze moeder aan te houden, zijn wij dan juridisch gezien verplicht de andere neven en nichten ook in te lichten?

Met vriendelijke groet,
Anna C.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Niemand wordt vanzelf 'eigenaar' van een graf; men moet zelf bij de administratie van de begraafplaats om de grafrechten vragen.
Men wordt dan geen eigenaar van het graf, maar rechthebbende. De rechthebbende is de persoon die de grafrechten bezit. De eigenaar van de ondergrond is en blijft altijd de juridische eigenaar van het graf. Dat geldt voor alle graven in Nederland. Vermoedelijk ook voor bijna alle graven in de wereld.

Ik zou het ook jammer vinden om het graf te laten ruimen. U kunt de gemeente om de grafrechten vragen. Dan bent u wel verplicht om in de toekomst de jaarlijkse onderhoudsrechten te betalen, tot het moment dat u de rechten opzegt of aan een ander overdraagt. Misschien zou het nog mogelijk zijn om later zelf of volgende generaties nog van dit graf gebruik te (laten) maken. Dat weet ik niet maar kan men in de beheersverordening nalezen of bij de gemeente navragen.

U of een broer of zus kunnen dus vragen om de grafrechten. U hoeft geen neven of nichten hierover in te lichten. Maar u moet er dan niet te lang mee wachten, want ook een neef of nicht kan de grafrechten vragen. En het is gewoon zo dat degene die het het eerst vraagt, de rechten krijgt.

Als u het graf niet wilt overnemen en niet de onderhoudskosten wilt betalen, is het inderdaad wel attent om andere familieleden er op te wijzen dat het graf beschikbaar is. Dat is een goed advies van de begrafenisondernemer. Het is jammer om zo'n graf dat tegenwoordig niet meer verkrijgbaar is, verloren te laten gaan als er nog ergens familie zou zijn die belangstelling zou kunnen hebben.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubriek 'Eigen graf, particulier graf of familiegraf'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE