Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wel of geen bezwaar tegen uitgifte urnennis (Borger-Odoorn; foute informatie op site en fout in Verordening lijkbezorgingsrechten)


25 december 2018

Vraag nummer: 56988

"De uitgifte van een urnennis of urnengraf is als een verkoopovereenkomst. U kunt daarom geen bezwaar maken tegen de beslissing van de gemeente." Dat staat vandaag de dag op de site van de gemeente Borger-Odoorn. Ik heb van u altijd geleerd dat de uitgifte van een graf een beschikking is. Is dat (hier) dan niet zo?

Mvrgr,

Antwoord:

Geachte heer,

Er is geen sprake van (ver)koopovereenkomsten in de verordeningen over de begraafplaatsen in de gemeente Borger-Odoorn. En ook niet iets dat er op lijkt.

De uitgifte van de nissen en urnengraven zijn bij deze gemeente inderdaad beschikkingen. Ongeacht of het om gewone gebruiksrechten of uitsluitende gebruiksrechten op een grafruimte gaat. Tegen zulke beschikkingen is altijd bezwaar en beroep volgens de Algemene wet bestuursrecht mogelijk.

De informatie op de site dat geen bezwaar gemaakt kan worden is onjuist.

Hier valt nog heel veel over te vertellen. Ik zal u dat besparen. Maar om de gedachten te vormen: de aanvrager kan bewaar hebben tegen de voorwaarden van de uitgifte. Derden-belanghebbenden kunnen bezwaar maken dat bijvoorbeeld een graf bij de uitgifte op naam wordt gezet van een broer of executeur.

Ik wil nog wel op een fout wijzen.

Er is verschil tussen de uitgifte van een urnennis en de uitgifte van een urnengraf. Op een urnennis worden in Borger-Odoorn geen uitsluitende grafrechten gevestigd. Dat is heel goed. De afdeling van de gemeente die verantwoordelijk is voor de beheersverordening heeft goed begrepen dat op grafruimtes boven en onder elkaar die aan verschillende personen worden uitgegeven, geen uitsluitende grafrechten kunnen worden uitgegeven, omdat ze dan door elkaar heen lopen. Echter, de afdeling Belastingen heeft het nog niet helemaal door, want volgens de Verordening lijkbezorgingsrechten worden wel uitsluitende grafrechten op nissen gevestigd. Dat klopt niet! Dat is in strijd met het recht en in strijd met de beheersverordening, die hier leidend in is.

Op urnengraven kunnen wel uitsluitende grafrechten worden gevestigd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE