Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Weigering bijzetting eigen graf

1 februari 2011

Vraag nummer: 7860 (oude nummer: 16408)

Een vraag voor een kennis van mij, zondag overleden mevr. wilde bijgezet eigen graf ouders , beheerder begaafplaats geeft aan dat dit niet mogelijk is omdat het graf niet diep genoeg gegraven is, graf was bestemd voor 3 pers.
dochter wordt 4 feb begraven. het kan geen doorgang vinden, beheerder weigert graf dieper te graven. wat nu te doen. vriendelijk dank

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als het om een 3-persoons graf gaat, wat o.a. moet blijken uit de akte van uitgifte, moet er natuurlijk een derde persoon in het graf begraven kunnen worden. Zo simpel is dat.

Als in het verleden wellicht de eerste twee personen niet diep genoeg begraven zijn, is dat het probleem van de begraafplaats, niet van de nabestaanden. Dan moet de begraafplaatshouder het graf herschikken.

Als de beheerder weigert om de juiste situatie te creƫren, lijkt me dat typisch een geval voor een kort geding of een voorlopige voorziening. Als het gaat om een kerkelijke of andere particuliere begraafplaats, is het een zaak voor de burgerlijke rechter. Als het gaat om een gemeente, is het een zaak voor de bestuursrechter.
Vanavond of morgenochtend kan per fax de begraafplaatshouder formeel worden gesommeerd om de zaak in orde te brengen en uiterlijk 12.00 uur te laten weten of hij dat doet. Als hij dat niet doet kan donderdag een rechtszaak plaats vinden. Rechtbanken kunnen en willen dit soort zaken snel behandelen. Meteen na de zitting zal er dan een uitspraak komen. Vrijdag kan de begrafenis plaatsvinden.

Het is zaak om heel snel met een advocaat contact op te nemen, die dit voor uw kennis kan regelen.

Als u nadere vragen hebt, kunt u mij vanavond mailen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder