Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat zijn de (financieel) rechten/plichten van een rechthebbende zo die er al is of moet zijn?


20 januari 2016

Vraag nummer: 44950

Onze vraag ligt eigenlijk al besloten in de 'titel', maar willen we verduidelijken: bij onze gemeente is geen rechthebbende bekend van het graf van onze overleden ouders (1972 en 2000) en we zijn er als kinderen mee bezig om iemand daarvoor 'aan te wijzen'. Is dat nodig? En wat zijn dan de consequenties van e.e.a.? De begrafenisondernemer is uiteindelijk zélf ook overleden, dus de eventuele papieren zijn 'spoorloos', of toch niet?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De vraag als wat de rechten of plichten van een rechthebbende kunnen zijn is is net zo'n vraag als 'Welke ziekte kan een mens onder de leden hebben?' Nou, dan kun je een blik open trekken. In theorie is van alles mogelijk.

Maar gelukkig maakt u de vraag wat concreter door naar een 'normale' situatie te verwijzen. Als er geen rechthebbende meer is van het graf van uw ouders, dan kan de gemeente de rechten op het graf waarschijnlijk vervallen verklaren. Dan wordt het graf opgeheven. Althans, 98% van de gemeenten heeft daar een regeling voor.

Begraafplaatsen willen altijd een rechthebbende voor een graf, omdat ze willen dat iemand voor het graf verantwoordelijk en aanspreekbaar is. De regels verschillen per begraafplaats. In het algemeen is er wel wat over te zeggen, maar een juist antwoord is alleen te geven als ik weet om welke begraafplaats het gaat en om wat voor type graf of graven het gaat. Daar kunnen allemaal verschillen in zijn.
Een rechthebbende heeft de mogelijkheid om de grafrechten te verlengen, maar geen verplichting daartoe. Er is dus geen financiële verplichtingen naar de toekomst. Maar wellicht moeten onderhoudsrechten nog jaarlijks worden voldaan; sommige begraafplaatsen kennen die verplichting.
Een rechthebbende heeft het recht om een grafsteen te veranderen en - bij veel begraafplaatsen - het recht om bijvoorbeeld een of meer asbussen in het graf te laten plaatsen. Dat kan wel eens fijn zijn als er plotseling kinderen of kleinkinderen overlijden.

Het ligt echter voor de hand dat u de administratie van de betreffende begraafplaats zelf vraagt naar de rechten en plichten als u rechthebbende zou worden van het graf van uw ouders. De administratie of beheerder kent de 'eigen' rechten en plichten. Ik kan alleen zeggen wat veelal gangbaar is, maar dat hoeft voor u helemaal niet de situatie te zijn.

Ik snap niet waarom u in uw vraag de begrafenisondernemer noemt. Die is nooit rechthebbende van een graf en heeft geen papieren. Het verhuisbedrijf dat iemand naar zijn woning heeft verhuist bewaart ook niet diens huurcontract of koopcontract.

Het 'spoorloos' zijn van papieren is geen ramp. De houder van een begraafplaats moet altijd zelf administreren wie de rechthebbende van een graf is of was. In het verleden zetten vooral kleine kerkelijke begraafplaatsen een graf wel eens op naam van 'de familie X' of 'de erven X', maar zulke onbruikbare juridisch niet correcte tenaamstellingen worden tegenwoordig niet meer gedaan. Van een actuele of oude tenaamstelling kunt u van de administratie altijd een afschrift of fotokopie krijgen, lijkt mij.

Is het nodig een nieuwe rechthebbende aan te wijzen?
Als u als familie geen nieuwe rechthebbende naar voren schuift, of wanneer geen familielid zich spontaan als nieuwe rechthebbende meldt, zal het graf worden opgeheven. Als u dat geen punt vindt, hoeft niemand zich als nieuwe rechthebbende beschikbaar te stellen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Kan de houder van de begraafplaats andere voorwaarden opleggen bij de overschrijving van een grafrecht?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE