Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat wordt bedoeld met grafrust?


20 maart 2015

Vraag nummer: 41910

Geachte W. van der Putten,

De wettelijke termijn van graf rust is 10 jaar. Maar wat gebeurt er als iemand een dubbele graf aankoopt en de tweede persoon, waar de dubbele graf voor bedoeld is, ook overlijd binnen die 10 jaar.

wordt dan wel afgeweken van de wet,aangezien er des tijd gekozen is voor een dubbele graf ?

Ik ben heel benieuwd hoe steng de wet is en wat er nou precies bedoeld word met 10 grafrust.

Alvast bedankt.

Met vriendelijke groet, W.Lafour.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Grafrust betekent dat niet geruimd mag worden. De wettelijke grafrust-termijn geldt niet voor een graf, maar voor het begraven zijn van de overledene. Dat zijn twee verschillende zaken. Denk er maar eens aan dat in een graf uit 1950 op 1 maart 2015 iemand wordt begraven. Dan is het niet zo dat het graf tot 1960 niet geruimd had mogen worden, maar dat de stoffelijke resten van die laatst begraven overledene niet voor 1 maart 2025 uit dat graf geruimd mogen worden.

Dubbele graven (voor 2 personen) worden gewoonlijk niet voor 10 jaar uitgegeven, maar voor 20 jaar. Omdat het onwaarschijnlijk is dat een echtpaar tegelijk overlijdt. Als de langstlevende dan niet later dan 10 jaar na de kortst levende overlijdt, hoeft geen extra tijd voor het graf bijgekocht te worden.

Stel echter dat een begraafplaats een dubbel graf toch voor 10 jaar uitgeeft en dat de 2e persoon er na 6 jaar bij begraven moet worden. Dan wordt de grafhuur meestal met 10 jaar verlengd. De meeste begraafplaatsen hanteren simpelweg standaard 10 jaar, omdat dat het meest duidelijk en eenvoudig is.
In theorie zou men grafrechten ook voor 7 of voor 13 jaar en 10 maanden kunnen verlengen, maar dat rekent allemaal niet zo makkelijk. Bovendien is het sinds 2010 wettelijk verboden om een graf korter dan 5 jaar te verlengen en langer dan 20 jaar.
Dat is ook al weer lastig uit te leggen aan het publiek.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE