Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wanbetalers & Grafrecht voor beperkte tijd invoeren


29 oktober 2002

Vraag nummer: 1394  (oude nummer: 1746)

Mon Apr 16 21:01:53 2001

Ik ben kerkvoogd belast met het beheer van de begraafplaats en in friesland is er een oud gebruik dat de graven per jaar betaald worden. Nu is mijn vraag, als er geen grafrust meer op een graf zit en de eigenaar/gebruiker voldoet niet meer aan zijn financiƫle verplichtingen, kan ik dan na het sturen van een aangetekend schrijven met de oproep alsnog te voldoen anders vervallen uw rechten deze rechten na een jaar laten vervallen?
En kunnen wij in het reglement zomaar invoeren dat er maar 1 lijk per 15 jaar begraven mag worden?

Antwoord:

Tue Apr 17 02:19:31 2001

Geachte heer Kuppens,

Als er geen grafrust meer op een graf zit, dus wanneer er voor het laatst tenminste 10 jaar geleden begraven is, en de rechthebbende niet meer aan zijn financiƫle verplichtingen voldoet, kunt u de rechten op het graf laten vervallen in 2 situaties:
1. dat de grafrechten gewoonlijk per jaar worden verlengd: niet verlengen/betalen is dan gewoon het grafrecht niet verlengen;
2. wanneer de rechten per 10 jaar (of een andere termijn) worden verlengd, maar per jaar worden betaald, kunnen de grafrechten alleen vervallen worden verklaard als uw reglement er in voorziet dat bij wanbetaling (en na een waarschuwing natuurlijk) de rechten vervallen. Als dit niet uitdrukkelijk in een reglement of in de grafbrief is geregeld, kunnen de lopende rechten niet vervallen.
Echter, in het tweede geval kunt u natuurlijk ook naar de kantonrechter om betaling af te dwingen. U kunt iemand niet dwingen om te verlengen (situatie 1), maar wel om gedurende een lopende termijn van bijvoorbeeld 20 of 10 jaar de jaarlijkse verplichting na te komen. Het is heel erg eenvoudig om een kantongerechtprocedure aan te spannen.

Overigens kan ook wanneer er minder dan 10 jaar geleden iemand in dat graf begraven is (dus wanneer de grafrusttermijn nog niet verstreken is) het grafrecht vervallen. U mag het graf dan nog niet ruimen en aan een ander te beschikking stellen. Maar als het grafrecht formeel vervallen wordt verklaard, kunt u wel de grafsteen verwijderen. Dat is praktisch soms ook een aardig drukmiddel om mensen tot betaling aan te zetten. De kosten van het verwijderen en herplaatsen van de grafsteen mag u dan ook extra in rekening brengen.

Uw vraag of u in het reglement kunt invoeren dat er maar 1 lijk per 15 jaar begraven wordt, begrijp ik niet goed. Bedoelt u dat een graven tenminste 15 jaar wilt laten liggen alvorens ze te ruimen? Dat mag, natuurlijk. Wat niet mag is dat u bij een 2-persoonsgraf zou bepalen dat de 2e persoon pas 15 jaar na de eerste persoon in een graf mag worden bijgezet. Dat kan altijd.

U stelde nog een vervolgvraag, namelijk of u per direct kunt invoeren dat graven per 10 jaar worden verlengd en per 10 jaar worden betaald. Het antwoord is eenvoudig: jazeker! Maar dan moet u dat ook wel in het reglement en de tarieflijst vastleggen: verlengingen gaan per 10 jaar en een tarief voor 10 jaar vaststellen.

mr W.G.H.M. van der Putten

17 april 2001

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE