Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Waarom geen grafrechten voor 5 jaar?


27 september 2017

Vraag nummer: 52141

Ben ik verplicht om grafrechten te betalen? Waarom wordt men verplicht om grafrechten tebetalen voor 10/20 jaar.Waarom kan het niet gewoon voor 5 jaar?? Na 5 jaar kan men gewoon mijn botten opruimen.
Bijvoorbaat dank voor uw antwoord.
Met vriendelijke groeten,
P. van Spall

Antwoord:

Geachte heer,

U schrijft "Na 5 jaar kan men gewoon mijn botten opruimen". Dat is nu precies het probleem. Nu 5 jaar zijn er nog geen (schone) botten.

Er is een wettelijke termijn van 10 jaar, waarbinnen men een graf niet mag ruimen. Die termijn wordt de termijn van grafrust genoemd. De reden van die termijn is dat een stoffelijke overschot gemiddeld die termijn van 10 jaar nodig heeft om te ontbinden en een skelet te worden.

Sommige mensen denken dat een stoffelijk overschot heel snel ontbindt. Maar in een graf is dat niet zo. Voor de ontbinding is zuurstof nodig en mede gelet op de diepte van begraven komt er relatie weinig zuurstof bij de stoffelijke resten en gaat de ontbinding traag. Wat boven de grond snel zou kunnen gebeuren, gaat onder in de grond niet zo snel. Veel graven zijn ongeveer 2 of 3 meter diep.

Veel begraafplaatsen geven eigen of particuliere graven voor 20 jaar uit, omdat ze voor een echtpaar bestemd zijn. Men gaat uit van de ervaring dat er meestal wel een paar jaar tussen zit, als beide echtelieden overlijden. Dan is een termijn van meteen 20 jaar gewoon praktisch.

Als u geen partner hebt of niet de behoefte hebt om het graf te delen, is een graf voor 10 jaar natuurlijk voldoende. Niet elke begraafplaats geeft een eigen graf voor 10 jaar uit, maar in de regio is er vast wel een te vinden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >