Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vriend moeder heeft de grafrechten


24 januari 2012

Vraag nummer: 27278

Op 13 januari 2006 is mijn moeder overleden. Mijn zus en ik hebben haar vriend de volmacht gegeven (boedelvolmacht). Nu ben ik erachter gekomen dat hij de grafrechten op zijn naam heeft staan. Ten eerste heeft hij dit ons nooit medegedeeld en nu wilt hij de grafrechten ook niet afstaan omdat hij ineens zelf daar begraven/bijgezet wilt worden. Volgens de beheerder van de begraafplaats was hij destijds de opdrachtgever m.b.t. de uitvaart en daarmee ook automatisch eigenaar van het graf. Nu is mijn vraag of hij dat zomaar mocht doen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw moeder niet in een bestaand graf is begraven, maar in een nieuw graf, is het logisch dat degene die de begrafenis regelt en om de uitgifte van dat graf vraagt, daar dan ook de rechthebbende van wordt.

Als het gaat om een bestaand graf, waarin bijvoorbeeld al eerder een grootouder was begraven, is het niet zonder meer logisch dat de vriend van uw moeder de grafrechten heeft. Maar als hij ze dan vraagt, zal hij ze kunnen krijgen.

De vriend van uw moeder heeft u niet medegedeeld dat hij de rechten op het graf heeft. Maar u hebt er zelf blijkbaar ook nooit naar gevraagd.

Als u de uitgifte van het graf en de begrafenis door een ander laat regelen, is het niet vreemd dat die ander een en ander regelt zo hem dat goed dunkt.
Als uw moeder en haar vriend een goede relatie hadden, is het ook niet zo vreemd dat hij daar t.z.t. ook begraven zou willen worden.

Als u een situatie als deze had willen voorkomen, had u zelf de begrafenis moeten regelen. Of beter nog, had uw moeder een testament of codicil moeten maken waarin zij precies vast zou hebben gelegd wat zij wel of niet zou wensen.

Het geven van boedelvolmacht en andere kwesties rond het afhandelen van de nalatenschap hebben niets met het graf en grafrechten van doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek > reportages > kijkersvragen > juridische vragen en antwoorden

Bijvoorbeeld over de vraag 'Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?':


Of: 'Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?'

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE