Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vooruitbetaling verlenging grafrechten


11 april 2016

Vraag nummer: 45817

Per 31 december 2016 loopt de grafrechttermijn voor het graf van mijn ouders af.
Vorige week ontving ik een brief van de eigenaar van de begraafplaats (een kerkelijke instantie) met het verzoek binnen twee maanden aan te geven of het grafrecht met 10 jaar verlengd moet worden. Zo ja, dan dient het verschuldigde bedrag ook binnen deze twee maanden betaald te worden. Kan men verlangen dat 7 maanden voordat de huidige 10 jaarstermijn afloopt de volgende termijn al betaald moet worden?

Antwoord:

Geachte heer,

Ik vind het eerlijk gezegd persoonlijk ook wat vreemd, maar u zou het bestuur van de begraafplaats kunnen vragen waarom men meent dit zo te kunnen doen.

Overigens lees ik wel eens vaker klachten over het ver vooruit moeten betalen van de kosten van verlenging van een graf. Dat het soms 1 of 2 jaar voor afloop van de termijn wordt gevraagd en soms ook wordt betaald, heeft te maken met wetgeving op dit vlak. Die eist dat een begraafplaats de kwestie ruim een jaar tevoren aankaart.
De wet heeft daar eigenlijk het belang van de nabestaanden bij op het oog, omdat men dacht dat dit soort kwesties vaak in familieverband wordt besproken, vaak op verjaardagen, waar men elkaar soms slechts 1 keer per jaar ziet. Men wilde voorkomen dat grafrechten al zouden kunnen verlopen en graven al zouden kunnen worden geruimd, voordat de familie goed en wel besproken had wat men nu eigenlijk zou willen.

Ik zie dat sommige begraafplaats dan ruim een jaar tevoren vragen of men wil verlengen. En als het antwoord dan positief is, dan kondigt men aan een jaar later de factuur en een bewijs van de verlenging te sturen.
Ik ken ook begraafplaatsen die meteen een jaar tevoren de factuur sturen. Men merkt dan op dat dat voor de nabestaanden niet nadelig is, omdat men dan nog een oud tarief voor de verlenging rekent. En nog niet een nieuw wat hoger tarief dat een jaar later zou gelden.
Uiteraard gaat de verlenging in alle gevallen ook pas in op de dag dat de oude lopende periode is afgelopen. Men betaalt dan natuurlijk niet het laatste jaar van de oude periode en het eerste jaar van de nieuwe periode dubbel.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 23 april 2016 wordt in de Westerkerk in Amsterdam de Uitvaartbeurs Amsterdam gehouden. De beurs is gratis toegankelijk voor het publiek!

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >