Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Voorkomen bijplaatsen 2e vrouw in graf van moeder


22 januari 2020

Vraag nummer: 59816

Mijn vader wil zijn 2e vrouw gaan begraven na 2e huwelijk van 20 jaar in het graf van mijn moeder. Deze 2e vrouw heeft veel verdriet veroorzaakt in de familie, deze dame zette de vader tegen alle 6 kinderen op. Goede familie verhoudingen werden stuk gemaakt, Deze 2e vrouw heeft de ziekelijke behoefte om ook het graf van onze moeder te schenden op deze respectloze wijze. Kunnen wij dit voorkomen? Mevrouw is terminaal.

Antwoord:

Geachte heer,

De rechthebbende van een graf beslist wie daar begraven wordt. Ik neem aan dat uw vader rechthebbende is.

Ik kan mij voorstellen dat u in de door u beschreven situatie er een probleem mee hebt dat uw vader zijn 2e echtgenote bij uw moeder laat begraven. Maar het is erg lastig om dat tegen te gaan.
Ik neem aan dat u en andere kinderen dit ook al met uw vader besproken hebben, maar dat hij wil vasthouden aan zijn voornemen.
Als deze vrouw zelf ook kinderen heeft uit een eerder huwelijk, is het misschien mogelijk om samen druk uit te oefenen, omdat die kinderen dan meer ruimte zullen hebben om een nieuw graf van hun moeder om te richten, dan wanneer het om een bestaand graf gaat waar ook al iemand anders rust.

Als minnelijk overleg geen oplossing biedt, blijft er alleen een rechtszaak over.
Maar ik voorzie dat dat niet het door u gewenste resultaat zal opleveren. U kunt argumenten aanvoeren waarom u de begraving in dat graf ongewenst acht; uw vader zal dan argumenten aanvoeren voor zijn keuze. Deze argumenten zullen voor beide partijen op persoonlijke gevoelens berusten. Die kan de rechter nooit afdoen als onjuist of niet relevant, van beiden. Daarmee staat in een rechtszaak de stand op 1 - 1. Maar dan is er nog het punt dat uw vader rechthebbende is van het graf en dat de rechthebbende beslist wie daar begraven mag worden. Daarmee staat voor hem de stand op 2 - 1.
Een rechtszaak kunt u eigenlijk niet winnen en het zal natuurlijk ook de verhouding met uw vader geen goed doen.

Wat u dan wel kunt doen, is wachten tot uw vader overleden is. Want dan kunt u de rechten van het graf overnemen en dan kunt u besluiten om de 2e echtgenote uit het graf te laten verwijderen en haar elders her te begraven of te laten cremeren. Ik waarschuw wel dat u dan waarschijnlijk moet wachten tot de vrouw minstens 10 jaar begraven is. Dat is dus een oplossing voor de lange termijn. Maar wel een oplossing met resultaat.

Dan zal uw vader ook gecremeerd moeten worden of zal hij elders begraven moeten worden, want de procedure om iemand op te laten graven is - los van de termijn van 10 jaar - gewoonlijk niet binnen enkele dagen afgerond. Hij kan dan niet in het graf bij uw moeder. Een heel enkele gemeente is soms wel bereid om daar aan mee te werken, maar daar moet u niet van uitgaan. U moet er van uitgaan dat het verkrijgen van een vergunning tot opgraving twee tot drie maanden kan duren.

Zie over de procedure over opgraven de vragen in de subrubriek 'Opgraven en herbegraven of cremeren'. En onderstaande video.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE