Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vervolg: waarde grafrechten


22 januari 2008

Vraag nummer: 5147  (oude nummer: 10157)

Iemand is bezig met de verdeling van eigendommen van vader. Hij heeft de grafrechten van 4 graven voor onbepaalde tijd. In elk graf ligt al een persoon begraven. De persoon in kwestie wil een prijskaartje hangen aan de vier graven ivm een eerlijke verdeling voor 7 kinderen. Conclusie: wat is de financiele dagwaarde van deze 4 graven?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dank voor uw toelichting op de vorige vraag.
Ik ben wel eens door een rechtbank als onafhankelijke deskundige benoemd om voor een vergelijkbaar geval een waarde te bepalen. Dan is het echter relevant om te weten op welke begraafplaats het speelt, simpelweg om te kunnen bepalen voor welke termijnen nu graven worden uitgegeven en tegen welk tarief. Ook moet je weten hoeveel personen nog in het graf begraven kunnen worden, of er geschud kan worden en wat dat kost en wat de staat van de grafmonumenten is. Zijn die monumenten nog te gebruiken of niet. Maar als ze wel te gebruiken zijn, kan het gaan om een uitvoering of model dat iemand anders niet mooi vindt en laat vervangen.

Ik ben geneigd om het in een geval als dit niet al te complex te maken.
Neem voor de fictieve waarde, die in de boedelverdeling betrokken kan worden, de kostprijs van een nieuw graf op dezelfde begraafplaats voor bepaalde tijd. De extra termijn is dan een toegift. Als 4 van de 7 kinderen dan ieder een graf willen, ben je er uit. Maar je bent er niet zomaar uit als slechts 2 of 3 kinderen zo'n graf willen overnemen. Of juist 5 of 6. Hoe dan?
Ik meen dat het eigenlijk de eerlijkste en meest correcte manier van waarde bepalen en verdelen is, wanneer de graven worden geveild. Dat is wel meer gangbaar bij inboedels, dat de kinderen mogen bieden op het buffet van Oma en het kaarttafeltje van Opa. De hoogste bieder krijgt dan het buffet of het tafeltje en de geboden prijs wordt toegevoegd aan de contante spaarcentjes die dan gelijkelijk onder de kinderen wordt verdeeld. Wie veel goederen uit het ouderlijk huis wil hebben krijgt minder geld en wie weinig of geen goederen wil hebben krijgt meer geld.
Ik meen dat het het eerlijkste en makkelijkste is om hetzelfde systeem van veilen-binnen-de-familie ook op de graven toe te passen. Voor de buitenwereld hebben de graven nauwelijks of geen echte waarde, vanwege de beperking in de mogelijkheden om ze aan vreemden over te doen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

---

Nog een goede raad: wordt geen klant van KPN. KPN is een bedrijf dat niet reageert op klachten en volstrekt lak heeft aan de klant. Dat is althans sinds augustus vorig jaar mijn ervaring, tot op de dag van vandaag. (Zie vraag 9718). Mijn kantoor staat na 5 maanden nog altijd onder een verkeerd nummer in de telefoongids. Bellen, schrijven, faxen, niets helpt. Het wordt weer tijd voor een kort geding, net als toen ik in oktober de aansluiting door KPN met een rechtszaak heb moeten afdwingen. Zie voor het juiste adres en telefoonnummer de Adressengids van deze site.

En dan heb ik het nog niet over de verkeerde facturen van KPN. Al maanden lang op een verkeerde naam, naar een oud adres, plotseling is het abonnement eenzijdig verwijzigd, etc. etc. En niemand reageert op klachten daarover.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE