Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vervolg vraag 4785 Rechten van de gemeente Zaltbommel


14 oktober 2004

Vraag nummer: 3379  (oude nummer: 4811)

Geachte meneer van der Putten,

Naar aanleiding van uw juridisch advies 4785.html, zocht ik contact met de gemeente Zaltbommel.
Aangezien ik al 37 jaar in Italie woon en niet weet waar ik informatie kan ontvangen, ben ik zo onbeleefd om nogmaals van uw wetendheid en ervaring te profiteren door het antwoord van de gemeente Zaltbommel op te sturen naar u.

Voor de duidelijkheid. Het graf werd gekocht door mijn grootvader eind september 1944, toen zijn vrouw, zoon, schoondochter en kleinkind, (de hele familie was geevacueerd en woonden in een woonark op de Waal), omkwamen doordat de ark gebombardeerd werd, voor de ogen van de rest van de familie, die net aan het wandelen was op de dijk.
Het eigenrecht is 31 oktober 2004 teneinde, omdat toen in 1984 mijn oom (broer van mijn moeder) is overleden en bijgezet. Het contract was toen 20 jarig.
Nu mijn vraag: Wat zijn mijn mogelijkheden om moeders wens te vervullen, afgezien natuurlijk van het feit klakkeloos het bedrag van EUR 4089,60 te betalen.

Dit is deel antwoord gemeente:

>Sent: Tuesday, October 12, 2004 9:17 AM
Subject: Betr.: tarieflijst graven
>Het gaat hier om 4 graven a 2 personen, deze graven zijn tot 1 geheel
>gemaakt (1 grote grafkelder), heeft een grote van 190 cm lang x 760 cm
>breed.
>Het eigenrecht is op 31 oktober 2004 ten einde, deze kunnen verlengd worden
>of men staat het graf af aan de gemeente.
>Staat men het graf af aan de gemeente, kan hier niet meer in worden begraven
>en kan de gemeente het graf gaan ruimen.
>Wil men het eigenrecht verlengen kost dit in z'n totaliteit ? 4098,60,
>deze berekening is als volgt gemaakt; per 2 persoonsgraf kost dit voor 10
>jaar ? 341,55, de gemeente heeft als regel dat dit voor 30 jaar verplicht
>is, dus is dit maal 3 en kost het ? 1024,65, dan gaat het hier om 4 graven,
>dus kost het ? 4098,60.
>Het begraven van een urn kost ? 402,40.
>De totaal kosten zijn dus ? 4501,00

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Nu is het glashelder hoe de vork in de steel zit. Of hoe de vork in de schoen wringt, zoals ik onlangs iemand hoorde zeggen om aan te geven dat het flink scheef zat.

Ik vermoedde in mijn eerste antwoord al dat het ging om een aantal graven naast elkaar. 4 stuks. Dat maakt het 4 keer zo duur als voor een gewoon graf.
Echter, de betreffende ambtenaar maakt een kolossale fout. Het is een van de allergrootste fouten die je kunt maken op begraafplaatsgebied. Hij of zij rekent 30 jaar. Dat is de termijn voor de uitgifte van een geheel nieuw graf in de gemeente Zaltbommel. Maar als het gaat om bestaande graven mogen ze voor niet langer dan 10 jaar verlengd worden. Langer dan 10 jaar is zelfs uitdrukkelijk wettelijk verboden. Maar daarna mag het telkens wéér (maximaal) 10 jaar, etc. Ik denk dat die meneer of mevrouw nog maar eens even in de lijsten moet kijken. Ik heb hier naast mijn toetsenbord liggen de Tarieventabel begraafplaatsen Zaltbommel 2004. Bij punt 1.1.2 staat een tarief van 1024,50 voor het verlenen van een recht op een eigen graf voor 30 jaar, waarbij het woord 'verlenen' is onderstreept. En '30 jaar' ook. Even daaronder staan de tarieven voor het (weer onderstreept:) verlengen voor 10 jaar. En dat kost 341,55 per graf.

De tarieven van de gemeente Zaltbommel zijn tamelijk laag. De gemiddelde kosten van een eigen graf voor 20 jaar op een gemiddelde gemeentelijke begraafplaats in Nederland bedragen zo'n 3.000,-. Als we dat omrekenen naar ongeveer 1.500,- voor 10 jaar, dan is Zaltbommel met ongeveer 340,- erg goedkoop, zo'n 23% van het gemiddelde.
Maar het is een beetje een probleem dat het zo'n groot graf is. Anderzijds blijft 4 x 340,- ook nog beneden de gemiddelde kosten van een eigen graf in Nederland. Begraven is nu eenmaal duur.

Een andere mogelijkheid zou kunnen zijn om de stoffelijke resten van de overledenen te ruimen en hetzij in een kleiner verzamelgraf te bergen, hetzij te cremeren. Maar alleen al voor het opgraven van een overledene vraagt de gemeente 1.219,60 leges. Bij het herbegraven in een andere graf komt daar 731,75 per persoon bij. Financieel gezien is dat het paard achter de agen spannen. Ook crematie van opgegraven stoffelijke resten zal ongeveer even duur uitkomen.

Ik denk dat u bij de gemeente maar eens moet aankaarten dat voor niet voor 30 jaar maar voor 10 jaar verlengd moet worden. Als men u niet gelooft kunt u verwijzen naar de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen, de VNG en het ministerie van Binnenlandse Zaken, die de gemeente eveneens op enige elementaire regels van de Wet op de lijkbezorging kunnen wijzen.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >