Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vervolg op 9415


26 juni 2007

Vraag nummer: 4845  (oude nummer: 9416)

B&W heeft besloten vergunning te verlenen voor het reserveren van een graf in het urnengedeelte na betaling van de verschuldigde leges.

In de beheersverordening staat alleen een artikel vermeld dat b&w een eigen graf kunnen toewijzen anders dan voor directe begraving en buiten de volgorde van uitgifte, indien dit wegens de situatie op de begr.plaats niet bezwaarlijk is.

In de verordening lijkbezorgingsrechten tarieventabel wordt vermeld: voor het reserveren van een graf wordt geheven per graf een bedrag van fl. 100,00.

Het is mij nu niet helemaal duidelijk of het dus een uitgifte van een graf betreft of toch een soort van optie. Kunt u mij hier nog verder mee helpen?

Met vriendelijke groet,

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan heel moeilijk iets zeggen over een vergunning of verordening als ik ze niet helemaal zelf voor ogen heb. Als jurist moet je de complete teksten zien. Een arts kan ook niet aan de hand van de mededeling dat er een rood vlekje op een neus zit, zien wat er allemaal aan de hand is. Die wil dan zien of er vlekjes op de armen of benen zitten, of de patiënt ook hevig transpireert, etc. etc.
Soms wordt uit andere artikelen of een zinsnede elders duidelijk wat precies bedoeld wordt. Is er een toelichting vastgesteld bij die verordening? Dat wordt ook vaak vergeten.

Maar ik zal een poging wagen u iopo weg te helpen. Als er in die 'vergunning' staat dat het graf voor 20 jaar is uitgegeven of gereserveerd - ofwel wanneer er duidelijk een termijn in staan - dan schat ik voorlopig in dat een grafrecht voor 20 jaar is uitgegeven. Als er géén termijn in die vergunning is genoemd, kan er sprake zijn van een vastlegging van de plek van het graf, waarna het vervolgens - zodra er iemand begraven wordt of een asbus wordt bijgezet - voor 20 jaar wordt uitgegeven.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE